Cultuursector betoogt donderdag aan Vlaams Parlement

KVDP, PJS
© BRUZZ
13/11/2019
Ook in:
nl fr

Na de protestbijeenkomst van de cultuurwereld in de Beursschouwburg dinsdagavond wordt het protest tegen de besparingen op cultuur concreter. Er wordt opgeroepen tot protest aan het Vlaams Parlement, waar de beleidsnota Cultuur van Jan Jambon donderdag wordt besproken. "Wij slikken dit niet."

Dinsdagavond trokken meer dan 2.000 mensen uit de cultuurwereld naar de Beursschouwburg om het protest tegen de besparingen van de Vlaamse regering voor te bereiden. De bijeenkomst werd georganiseerd door onder meer actiegroep State of Arts.

Die kan alvast een concrete protestactie aankondigen. "We roepen iedereen op om donderdag om 9.30 uur massaal voor het Vlaams Parlement te komen protesteren om duidelijk te maken dat we de besparingen niet slikken", zegt kunstenaar Kobe Matthys, een van de organisatoren van de bijeenkomst in de Beursschouwburg. "We roepen ook studenten aan de kunstscholen op om mee te protesteren. Hun toekomst staat op het spel."

Bekende kunstenaars in Vlaams Parlement

Om 10 uur donderdagochtend gaat in het Vlaams Parlement de commissie Cultuur, Jeugd, Sport en Media van start. Vlaams minister-president Jan Jambon zal er zijn beleidsnota Cultuur toelichten en de besparingen in de cultuursector verdedigen. Intussen wil State of the Arts de publiekstribune vullen met een twintigtal bekende kunstenaars.

"We denken daarbij aan bekende gezichten, die we willen vragen om boos naar Jambon te staren", aldus Matthys. "We willen onder meer acteur Michael Pas uitnodigen, die er gisteren ook bij was, en bijvoorbeeld Helmut Lotti. Het gaat de Vlaamse kiezers pijn doen als zulke mensen erbij zijn." Een bevestiging van de bekende kunstenaars heeft State of the Arts nog niet.

'Laatste kans'

Hoeveel mensen morgen zullen deelnemen aan het protest aan het Vlaams Parlement is ook nog niet duidelijk. "We hadden gisteren niet zo'n grote opkomst verwacht", aldus Mathys, "maar de bereidheid tot protest is groot." Vanavond om 19 uur vindt opnieuw een bijeenkomst plaats in de Beursschouwburg om het protest van morgen voor te bereiden.

Toen bekend raakte dat Jambon als minister-president ook de bevoegdheid Cultuur zou opnemen was de culturele sector nog relatief hoopvol. Van die hoop blijft er vrijwel niets meer over. "Jambon heeft gezegd dat hij de hakbijl gaat doorzetten", zegt Matthys. "Morgenvroeg is onze laatste kans. Met massaal protest komt er misschien nog verandering."

Meer protest

De besparingen voor 2020 zullen niet worden teruggedraaid, maar ook na de begrotingsbespreking in de commissie Cultuur plant de cultuursector protestacties. Die wil op 5 december mee protesteren met de VRT.

Andere protestcampagnes zijn nog in de maak en werden dinsdagavond in de Beursschouwburg uitgestippeld. "Zo is er een campagne die kunstenaars oproept om banners met kunstwerken voor 60 procent geel te kleuren."

Die zestig procent is een verwijzing naar de besparing op de projectsubsidies. De impact van die besparing, die er bovenop de 6 procent minder structurele subsidies voor de meeste cultuurhuizen komt, is volgens de kunstwereld gigantisch.

'Broodroof'

"Er was de laatste jaren al geen ruimte voor bijkomende investeringen. Er zijn al veel kleinere organisaties gesneuveld, anderen overleefden door een aaneenschakeling van projectsubsidies", klinkt het bij State of the Arts. "Iedereen hangt af van die subsidies. Dit is een slag in het gezicht van kunstenaars. Mensen werken al beneden alle peil, vaak bijna zonder verloning. Dit gaat over broodroof."

Kobe Matthys benadrukt dat kunst en cultuur belangrijk is voor werkgelegenheid, niet alleen in de sector zelf, maar ook daarbuiten. "Het gaat dan over onder meer horeca en toerisme. Dit gaat veel gevolgen hebben. Dit is totaal tegenstrijdig met de intentie van de Vlaamse regering om meer werkgelegenheid te creëren."

Après la protestation du monde de la culture au Beursschouwburg mardi soir, la désapprobation contre les restrictions budgétaires prévues sur la culture devient plus concrète. Il y aura un appel à protester auprès du Parlement flamand.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , besparingen , Cultuur , kunstenaars , Vlaams parlement , Vlaamse regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni