Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister voor Media, Jeugd en Brussel

| Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V).

Dalle: 'Stop met zeggen dat Vlaanderen Brussel loslaat'

© Belga
27/11/2019

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) spreekt tegen dat de Vlaamse regering bespaart op de dotatie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Hij reageert daarmee op kritiek van oppositiepartij Groen die vindt dat de Vlaamse regering 'onevenredig' bespaart op Brussel.

De commissie Brussel in het Vlaams Parlement heeft zich woensdag over de beleidsplannen van minister Dalle voor Brussel gebogen. Volgens oppositiepartij Groen bespaart Dalle "onevenredig" op Brussel. Groen-parlementslid Stijn Bex: "Alle steden krijgen 3,5 procent extra uit het stedenfonds, maar op de bijdrage aan de Brusselaars wordt stevig bespaard. De Vlaamse regering hanteert twee maten en twee gewichten."

"Deze Vlaamse regering zegt wel dat ze de band met Brussel en de Nederlandstalige Brusselaars belangrijk vindt. Maar ze steekt de VGC in een strak begrotingskader, en maakt het haar moeilijker om het voor de Nederlandstalige Brusselaars op te nemen. Ondertussen krijgt de VGC meer middelen uit Brussel dan uit Vlaanderen," aldus Bex.

'9 miljoen extra voor VGC'

Minister Dalle is het niet eens met die kritiek. Volgens hem blijft de Vlaamse regering investeren in Brussel. "Er worden inderdaad zoals in elk domein inspanningen gevraagd, deze gelden zowel in Vlaanderen als in Brussel. Maar dat is niet het volledige verhaal."

"Op de dotatie aan de VGC, goed voor een bedrag van 28 miljoen euro, bespaar ik in de begroting 2020 niet. 0 procent, 0 euro op het nominaal bedrag. In vergelijking met een besparing van 6 procent is dat 1,68 miljoen euro meer in 2020 of 8,4 miljoen euro meer over deze legislatuur", dixit Dalle. De VGC-dotatie wordt wel niet geïndexeerd, een beslissing die de VGC ongeveer een miljoen per jaar kost.

Specifiek rond de middelen uit het Stedenfonds wordt volgens Dalle voorzien in een jaarlijkse aangroei van 3,5 procent. "Ten opzichte van het uitgangspunt van niet-indexering betekent dat een cumulatieve extra toelage aan de VGC van 9 miljoen euro, zelfs rekening houdend met de besparing in 2020", aldus Dalle.

Mochten de middelen uit het stedenbeleid niet met 6 procent dalen, zou de VGC over de hele legislatuur dan weer ruim 5 miljoen meer krijgen.

In eigen voet schieten

Dalle doet ook een oproep om als Vlamingen in Brussel aan hetzelfde zeel te trekken. "Diegenen die zeggen dat Vlaanderen Brussel loslaat moeten zich goed bewust zijn van hun woorden. Het vergroot de kloof die in sommige hoofden bestaat tussen Vlaanderen en haar hoofdstad. Het versterkt diegenen die niet meer geloven in onze hoofdstad en het zet Vlamingen en Brusselaars tegen elkaar op", zegt de CD&V-minister.

"De Vlaamse Brusselaars moeten stoppen met in de eigen voet te schieten en elkaar vliegen proberen af te vangen. Laat ons de handen in elkaar slaan en samenwerken om Brussel beter te maken".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Benjamin Dalle, Stijn Bex, dotatie VGC

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni