Dalle: 'Vervoort toont geen leiderschap'

© PhotoNews
| Brusselminister Benjamin Dalle (CD&V).
Updated: 08-05-2020 - 11:18

Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) was scherp voor Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) in De Ochtend op Radio 1 vrijdag. "Ik mis leiderschap in het Brussels gewest."

Dalle zat in het ochtendprogramma naar aanleiding van de uitspraken van politievakbondsman Vincent Houssin een dag eerder. Hij zei toen dat sommige Brusselse politiekorpsen de instructies kregen om niet even streng te controleren in bepaalde wijken. "Bepaalde politici kiezen telkens de kant van de jongerenbendes", aldus Houssin. "Sommige linkse besturen sturen verkeerde signalen uit."

Houssin leek onder meer Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS) te viseren. Dalle wilde haar niet openlijk afvallen, maar zei wel dat "Brusselse politici rellen en criminaliteit scherp moeten veroordelen. Dat gebeurt te weinig.” Dalle sprak tegen dat de politie in bepaalde wijken niet zou mogen optreden van de politiek, zoals Houssin gesuggereerd had: "Het zou me echt verwonderen, ik kan mij moeilijk voorstellen dat er gezegd wordt dat de politie in bepaalde wijken niet mag komen."

Kritiek op Vervoort

Daarna was hij zeer scherp voor minister-president Vervoort: “Ik mis leiderschap in het Brussels gewest: de minister-president heeft een coördinerende rol, hij moet in dialoog treden met de jongeren en perspectief geven aan de Brusselaars.”

Dalle is niet de eerste Brusselse politicus die de rol die Vervoort speelt tijdens de crisis bekritiseert. Vorige week uitten ook de Brusselse N-VA en Dalles partijgenote Bianca Debaets gelijkaardige verwijten aan het adres van de minister-president. "Waar is Rudi?", vroeg Cieltje Van Achter (N-VA) zich af. "Het regeringsschip lijkt stuurloos te zwalpen, is laat met het nemen van beslissingen en krijgt de Brusselse gemeenten niet op één lijn."

Vervoort reageert bij monde van zijn woordvoerster Zeynep Balci tegenover BRUZZ: "Bijna elke week komt de minister-president samen met alle burgemeesters en alle korpschefs tijdens de Brusselse Veiligheidsraad. De uitdagingen die zich rondom de coronacrisis stellen, worden daar allemaal besproken en de minister-president neemt daarin zijn rol absoluut wel op. Het is niet omdat niet alles uitgebreid in de media komt, dat wij niet hard aan het werk zijn. Wie ons werk volgt, weet dat."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?