| Maggie De Block (r) haalt loeihard uit naar Els Ampe (l).

De Block spelt Ampe de les: 'Haar uitspraken zijn dodelijk'

TDN
© BRUZZ
28/04/2020

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) was maandagavond in het VRT-praatprogramma in Terzake niet mals voor de kritiek van haar partijgenote en kandidaat-voorzitter Els Ampe op de manier waarop de regering de coronacrisis aanpakt. "Het heeft geen zin haar erop aan te spreken."

Hoewel de liberale fractie aan het roer staat, is Ampe niet terughoudend in haar kritiek op de aanpak van de noodregering-Wilmès. Daarbij schuwt de voormalige schepen in Brussel-Stad creatieve uitdrukkingen als 'lockdownvakantie', 'fake coronanieuws' en 'lockdowndictatuur' niet.

Zondag postte Ampe op Twitter een filmpje waarin ze premier Sophie Wilmès (MR) aanmaant om de beperkende maatregelen te stoppen. "Marc Van Ranst heeft gezegd dat er vanaf 15 mei geen enkele Belg meer zal sterven aan corona. Dan is er geen enkel wetenschappelijk bewijs om jonge en gezonde mensen thuis te houden in juni", aldus Ampe.

Ampe verwees naar de toelichting van Van Ranst in VTM Nieuws op een prognose van een Amerikaanse universiteit in Seattle die stelt dat het aantal coronadoden in België op 19 mei zal dalen tot nul. De viroloog bevestigde dat hij er twee maanden geleden ook zo over dacht, maar nuanceerde. "Ik betwijfel dat er nul doden zullen zijn. Het virus zal blijven sluimeren."

Op Twitter vermeldt Ampe die nuance niet. Dat kwam haar op kritiek te staan, omdat ze de waarheid op die manier geweld aandoet. Ook Maggie De Block pikt de toon van Ampe niet. "Haar uitspraken zijn dodelijk en ik steun ze niet", reageerde de Open VLD-minister maandagavond stellig in Terzake. "Het heeft geen zin dat ik er haar op aanspreek."

Ampe slaat om zich heen

Ampe kon het niet laten om direct te reageren met een nieuwe videoboodschap, waarin ze de geloofwaardigheid van Van Ranst aan de kaak stelt. "Voor je het weet, kom je terecht in een 'lockdownstorm' vol fake news", aldus Ampe. "Maggie, iedereen is je dankbaar dat je zei 'blijf in uw kot'. Maar nu vraag ik de lockdowndictatuur in juni te stoppen."

"Dat doe ik op basis van de curves van Seattle, erkend door virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht. (...) Ik vraag me trouwens af of Marc van Ranst nog steeds optreedt als viroloog-expert. Of bereidt hij zich voor op zijn carrière als politicus voor de PVDA?"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Els Ampe , Maggie De Block , coronacrisis

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni