Els Ampe roept op om 'lockdownvakantie' te stoppen

© PhotoNews
| Els Ampe, kandidaat-voorzitster Open VLD.

"Stop deze lockdownvakantie, uit respect voor het zorgpersoneel en onszelf." Dat zegt Els Ampe, kandidaat-voorzitter voor Open VLD in een filmpje op Twitter waarin ze de premier oproept om meer mensen weer aan het werk te krijgen. Maar dat komt de Brusselse liberale op veel kritiek te staan.

In een videoboodschap die in een paar uur al bijna 75.000 keer werd bekeken, haalt Ampe uit naar wat zij een 'lockdownvakantie' noemt. "Premier, vindt u het normaal dat mensen aanschuiven om een ijsje te gaan halen, terwijl we zogezegd niet kunnen werken? Stop deze lockdownvakantie, uit respect voor het zorgpersoneel en onszelf."

'Drie op tien Belgen werkt'

Volgens haar berekening zijn slechts drie op de tien Belgen op dit moment aan het werk. Dat percentage moet volgens haar zo snel mogelijk weer omhoog. "De actieve bevolking in België moet aan de slag, mét mondmaskers, mét handschoenen, met de nodige afstand én vooraf getest," aldus Ampe.

Kwetsbaren en ouderen boven de 65 moeten volgens haar in quarantaine. "Doe de winkels en de tuincentra open en laat de bouw volop draaien. Neem een voorbeeld aan die Vlaamse Trump, Leopold Lippens, en verplicht de mensen een mondmasker te dragen in de supermarkten en op openbaar vervoer.”

Als sinds het begin van de coronacrisis is Els Ampe erg actief op sociale media. Ze gaat regelmatig live op haar sociale media-accounts met andere sprekers. Zo legde Bart Blocken, hoogleraar aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven, eerder al uit hoe je veilig langs andere mensen kunt passeren zonder besmettelijke druppeltjes op te vangen.

Kritiek

Verschillende mensen hekelden de manier waarop Ampe haar berekeningen had gemaakt. Daarbij heeft ze geen rekening gehouden met de actieve beroepsbevolking, maar alle Belgen geteld. Ook het feit dat Ampe de lockdown een 'vakantie' noemt, zet kwaad bloed. Tot slot zijn heel wat mensen verbaasd dat ze haar kritiek richtte tot een lid van dezelfde politieke familie. Wilmès en zij zijn allebei lid van een liberale partij (MR en Open VLD).

De Brusselse copywriter Evelien Chiau maakte een samenvatting van de zinnige punten die Ampe de laatste weken maakte:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?