Nicole de Moor, (CD&V ), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, in de federale Kamer

| Nicole de Moor, (CD&V ), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, in de federale Kamer.

De Moor wil met theaterkaravaan irreguliere migratie uit Guinee afremmen

© Belga
02/11/2023

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) lanceert samen met de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) een preventiecampagne om de irreguliere migratie uit het Afrikaanse Guinee tegen te gaan. "Guineeërs maken maar weinig kans op asiel en via een preventiecampagne willen we tegengaan dat mensen de gevaarlijke overtocht maken", aldus de staatssecretaris.

De preventiecampagne moet Guineeërs ontraden naar België te komen. De Moor: "Nog beter dan mensen na een negatieve asielbeslissing terug te moeten sturen, is tegengaan dat die mensen naar hier komen."

Guinee steeg in september naar de vijfde plaats van herkomstlanden met meeste asielzoekers. Dit jaar vroegen al 975 Guineeërs asiel aan in ons land, meer dan in heel vorig jaar (902). Maar de overgrote meerderheid van die asielzoekers (driekwart) blijkt na onderzoek geen nood te hebben aan bescherming.

De preventiecampagne moet mensen in Guinee bewust maken van de gevaren van irreguliere migratie, zoals het risico op uitbuiting. Dat zal gebeuren aan de hand van een theaterkaravaan op de route Conakry-Kindia-Mamou-Labé, het gebied van waar het grootste deel van de Guinese asielzoekers in België vandaan komt. Er wordt gefocust op gezinnen en kwetsbare jongeren (18-35 jaar) en migranten die terugkeren naar Guinee.

Voor de campagne werkt DVZ samen met het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel. Het is volgens de Moor de eerste keer dat zij samenwerken. De CD&V-staatssecretaris is al langer voorstander van dat soort samenwerkingen en hoopt dat DVZ en Enabel in de toekomst vaker kunnen samenwerken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Nicole De Moor , Brusselse migratie , Guinee

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni