De Stem: ‘Inburgering niet gebruiken voor machtspolitiek’

JCO
© brusselnieuws.be
07/05/2014

Een pluim voor de Brusselse regering, maar een buis voor de Vlaamse. Dat is de analyse van Johan Leman, voorzitter van centrum Foyer, over het inburgerings- en integratiebeleid van de afgelopen vijf jaar. “Vlaanderen heeft voor vier jaar stilstand en onzekerheid gezorgd.”

In de aanloop naar de verkiezingen laten we een reeks stemmen uit het brede middenveld aan het woord. Wat ging goed en wat moet beter in de sector die zij kennen als hun broekzak? Johan Leman laat zijn licht schijnen op het inburgerings- en integratiebeleid.

Wat liep er goed de afgelopen legislatuur?
Johan Leman: "Over het Brussels Gewest ben ik vrij positief. Ze hebben bewaard wat moest bewaard blijven. In tijden van crisis, wanneer iedereen moet inleveren, is dat een verdienste. Ze hebben ook altijd goed overlegd met het werkveld en de mensen op het terrein."

Wat was er minder positief?
Leman: "De beslissing van de Vlaamse regering om zowel Foyer als Bon onder te brengen in een Extern verzelfstandigd agentschap (EVA). De regering heeft daar vier jaar aan besteed. Maar de beleidsresultaten daarvan kun je in een week uitschrijven. Men heeft daar de fout gemaakt van dat te laten opstellen door ‘expertenbureau’s’ die het veld niet kennen en die zich nog moesten inwerken. Het resultaat is vier jaar stilstand en onzekerheid."

"Er is ook beslist om onze projecten met onderwijs in de thuistaal te schrappen. Voor een minister van Onderwijs (Pascal Smet, SP.A, nvdr.) die zo op meertaligheid hamert, vind ik dat een opmerkelijke beslissing. Ook al omdat het tegen het advies van de schooldirecties in gebeurde."

"Het Vlaamse beleid krijgt van mij dus een buis."

Wat zijn de uitdagingen voor de komende legislatuur?
Leman: "Behouden wat er al bestaat in Brussel, en ik denk dan aan onze werking met Roma en illegalen. Over de verplichte inburgering moet er een goed compromis komen met de Franstaligen."

"Verder moet er voldoende schoolinfrastructuur voorzien worden en moet er een beter contact komen tussen de Brusselse scholen en de werkgevers in de Rand."

"Ten slotte moet Vlaanderen stoppen met het gebruiken van inburgering om aan machtsuitbreiding te doen. Waarom krijgen Antwerpen en Gent een apart statuut binnen het beleid en Brussel niet? De logica is duidelijk: men wil Brussel vanuit Vlaanderen besturen. Ook de toenemende administratie moet een halt toegeroepen worden. Vlaanderen moet er vooral voor zorgen dat wat nu al goed draait, het verder goed blijft doen."

Stel: u bent de volgende minister van Integratie, wat is uw eerste maatregel?
Leman: "Het werk op het terrein herwaarderen. We hebben op dit moment genoeg administratie, men overdrijft er zelfs mee. Maar wat we nodig hebben, zijn mensen die in de modder van het veld staan en de realiteit kennen en aanvoelen. Brussel telt nu al te veel mensen die hier alleen tussen 9 en 17 uur zijn."

De Stem

In de aanloop naar de verkiezingen laten we een reeks stemmen uit het brede middenveld aan het woord. Wat ging goed en wat moet beter in de sector die zij kennen als hun broekzak?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samenleving, De Stem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni