De Stem: 'Monorail en goedkope sociale woningen'

LV
© brusselnieuws.be
06/05/2014

Leo Van Broeck, architect bij Bogdan & Van Broeck en voorzitter van de Federatie van Belgische Architectenverenigingen, pleit ervoor om massaal kleine en goedkope sociale woningen te bouwen. De mobiliteit zou hij verbeteren met een monorail.

In de aanloop naar de verkiezingen laten we een reeks stemmen uit het brede middenveld aan het woord. Wat ging goed en wat moet beter in de sector die zij kennen als hun broekzak? Leo Van Broeck maakt de balans op inzake architectuur en stedenbouw.

Welke positieve punten onthoudt u uit de voorbije legislatuur?
Leo Van Broeck: De komst van een bouwmeester was geniaal. Hij heeft Brussel bevrijd van de vriendjespolitiek en het feit dat altijd dezelfde bureaus alle projecten binnenhaalden. Er is nu een embryonale architectuurcultuur en Brussel is eindelijk verlost van de trauma's van de jaren 1960. Maar we zijn er nog niet. Buitenlandse studenten komen nog niet naar Brussel op architectuurreis zoals wij naar Berlijn of Barcelona gaan.

Waar zijn fouten gemaakt?
Van Broeck: De passiefnorm en andere reglementitis inzake sociale woningbouw. We bouwen de grootste sociale woningen van Europa, terwijl op de privémarkt ondertussen kleiner wordt gebouwd. De bouw van sociale woningen gaat trager dan ooit en is onbetaalbaar geworden voor de overheid, terwijl de wachtlijsten blijven groeien. De productie blijft ondermaats waardoor mensen bij huisjesmelkers, of gewoon op straat terechtkomen.

Wat zijn de uitdagingen voor de volgende bewindsploeg?
Van Broeck: Brussel moet gezinsvriendelijk worden en meer middenklasse aantrekken. De massale stadsvlucht heeft de stad bijna vermoord en de eindeloze verkavelingen hebben het platteland vermoord. Daar moeten we iets aan doen door de stad aantrekkelijker te maken. Brussel is niet het probleem, maar de oplossing en ik denk dat de stad de komende jaren positief gaat ontploffen. Om de bevolkingsgroei op te vangen zijn veel extra woningen nodig, maar dat is in principe geen probleem. Gemiddeld wonen we nog altijd te groot en er is nog veel potentieel voor verdichting in Brussel. De angst voor torens is onterecht. Het is van belang hoe je bouwt, niet hoe hoog.

Stel dat u zelf in de volgende regering zit. Wat zijn uw prioriteiten?
Van Broeck
: We moeten absoluut af van de krabbenmand van de negentien baronieën en Brussel fusioneren. Gewest en stad vallen dan samen. Dat zal ook leiden tot een coherent gewestelijk beleid inzake stedenbouw en ruimtelijke ordening. De gemeenten moeten dan beleidsuitvoerende districten worden.
Daarnaast zou ik het huisvestingsbeleid omgooien en massaal goedkope, kleine sociale woningen bouwen om de ergste nood te lenigen. Als je kijkt hoe goed het wonen is in sommige slim ontworpen compacte trailers of mobilhomes, dan moeten we dat toch ook kunnen met woningen in de stad.
Om het openbaar vervoer te verbeteren zou ik inzetten op alternatieven zoals een monorail. Dat is goedkoper en vergt minder vergunningen. Wie zegt dat zoiets het zicht op de kathedraal ontsiert heeft last van misplaatste nostalgie.

De Stem

In de aanloop naar de verkiezingen laten we een reeks stemmen uit het brede middenveld aan het woord. Wat ging goed en wat moet beter in de sector die zij kennen als hun broekzak?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, De Stem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni