De Wever: 'Halveer Brusselse politieke mandaten en fuseer 19 gemeenten'

© tvb

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil het aantal politieke mandaten in Brussel halveren. Dat heeft hij zaterdag gezegd aan VTM Nieuws in reactie op de Brusselse graaicultuuraffaires. 

Volgens de N-VA-voorzitter leidt de wildgroei aan Brusselse instellingen tot wantoestanden. Daarom wil de N-VA in haar confederale plannen het politieke personeel in Brussel drastisch verminderen, minstens 500 van de 1.100 mandaten zouden dan geschrapt worden.

Op korte termijn moeten de 19 Brusselse gemeenten fuseren, aldus nog De Wever. "De fusie van de gemeenten die is in Vlaanderen al in 1976 doorgevoerd, in Antwerpen in 1982, in Brussel is dat nog altijd niet gebeurd", zegt De Wever.

Uithaal naar SP.A en Groen
De Wever haalt ook uit naar de SP.A, die het resterende halfjaar niet mee zal besturen in Brussel. Maar, aldus De Wever, de SP.A heeft de graaicultuur zelf mee georganiseerd. "Het stemt me wrang: SP.A en Groen zijn partijen die altijd aan dat systeem hebben deelgenomen. Nu hebben ze plots niets gezien, nooit iets gehoord", zegt De Wever aan VTM Nieuws. "Ze stappen uit het modderbad, wanen zich volledig proper, zeggen dan 'schandaal' en roepen om het hardst de maagdelijkheid uit." 

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook