Minister van Werk en Vorming in de Brusselse regering Didier Gosuin
© PhotoNews | Didier Gosuin (Défi), ex-minister en burgemeester van Oudergem

Défi probeert rangen te sluiten: ‘Meerderheidspartners hebben zich als schurken gedragen’

KVDP
© BRUZZ
19/06/2021

Een dag nadat voorzitter François De Smet opriep tot kalmte, heeft Défi een algemene vergadering gehouden. Het akkoord van de Brusselse regering over de neutraliteit bij de MIVB stond er onder meer op de agenda. “We zijn vooral boos over de manier waarop de meerderheidspartijen ons behandeld hebben”, zegt Brussels oud-minister en burgemeester van Oudergem Didier Gosuin. “Zij hebben zich gedragen als schurken.”

Eerder deze week had de Brusselse regering beslist om niet in beroep te gaan tegen het vonnis van de arbeidsrechtbank, dat de MIVB heeft veroordeeld voor discriminatie. Regeringspartij Défi had daarvoor gedreigd met een exit als de neutraliteit binnen de MIVB niet gegarandeerd zou worden. De regering vond uiteindelijk een akkoord, ook met Défi. Het verbod op het dragen van religieuze tekens zou de algemene regel blijven, uitzonderingen kunnen alleen binnen functies zonder contact met publiek.

Brussels parlementslid voor Défi Christophe Magdalijns zou het akkoord alleszins niet verdedigen, liet hij vrijdag weten. "Een individuele zaak gijzelt niet alleen de MIVB, maar ook alle Brusselse openbare diensten”, zei Magdalijns gisteren. “Mijn vertrouwen in deze regering is ernstig geschaad en ik kan geen onvoorwaardelijke steun garanderen.” Een beslissing over zijn toekomst binnen de partij heeft hij nog niet genomen, maar hij sluit niet uit dat hij binnenkort als onafhankelijke zetelt in het Brusselse halfrond of de politiek zelfs verlaat.

Défi-voorzitter roept op tot kalmte

Na de uitspraken van Magdalijns riep Défi-voorzitter François De Smet vrijdagavond op tot kalmte. “Op een moment waarop andere partijen steeds meer verscheurd raken door dit dossier, is het essentieel om verenigd en solidair te blijven”, zei hij in een persbericht.

De Smet benadrukte nogmaals dat de neutraliteit binnen de MIVB volgens het akkoord dat deze week gesloten werd gegarandeerd blijft. Zijn partij hield vandaag een algemene vergadering, met het akkoord over de neutraliteit als een van de hoofdpunten. “We hebben begrepen dat in beroep gaan niet meer tot de mogelijkheden behoorde, of er nu wel of niet een akkoord werd gevonden binnen de regering”, zegt burgemeester van Oudergem Didier Gosuin (Défi), die in de vorige regering-Vervoort nog minister was.

"Dit zal zich nog lange tijd laten voelen binnen de regering”

Oud-minister Didier Gosuin (Défi)

Brussel Kiest 2019 Didier Gosuin (Défi) lg

“De tijd stond niet aan onze kant, want de termijn om in beroep te gaan is intussen verstreken. Langs de kant van Ecolo, en dan later ook van PS, was er een totale weigering om een beroep te overwegen”, zegt Gosuin. “Daarom hebben we gekozen voor de neutraliteit. In de toekomst zal zo’n affaire niet meer mogelijk zijn, want volgens het akkoord zullen beslissingen binnen de MIVB over dergelijke kwesties alleen nog met unanimiteit kunnen.” De partij maakt zich dus sterk dat het een veto kan stellen wanneer het arbeidsreglement opnieuw zou veranderd worden.

'Schurken'

Gosuin ontkent niet dat er spanningen zijn binnen de partij maar verdedigt zijn voorzitter. Hij is vooral scherp voor de Franstalige regeringspartners van Défi. “We zijn vooral boos over de manier waarop de meerderheidspartijen ons en de MIVB-directie behandeld hebben”, aldus Gosuin. “Zij hebben zich gedragen als schurken. Normaal neem je beslissingen met een consensus, maar Ecolo bleef doordrukken. Zoiets doe je niet.”

Voor het akkoord dreigde meerderheidspartij Défi er mee om uit de regering te stappen. Dat is nu niet meer aan de orde, maar het vertrouwen in Ecolo en PS is erg geschaad, klinkt het verder. “Dat zal zich nog lange tijd laten voelen binnen de regering”, aldus Gosuin nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie