De Schaarbeekse schepen Michel De Herde (DéFI) zal niet langer deelnemen aan vergaderingen van het College of van de gemeenteraad zolang de inverdenkingstellingen tegen hem niet van de baan zijn

| De Schaarbeekse schepen Michel De Herde (DéFI.)

DéFI schorst de Schaarbeekse schepen Michel De Herde als lid. Een interne commissie van wijzen heeft dat beslist. De Herde is in verdenking gesteld voor verkrachting van een minderjarige jonger dan 16 jaar oud, verkrachting van een minderjarige ouder dan 16 jaar, en bezit van beelden van seksueel misbruik van minderjarigen.

De Herde, schepen van Onderwijs in Schaarbeek voor LB-DéFi, was eerder ook al in verdenking gesteld voor aanranding van de seksuele integriteit, nadat een studente tegen hem klacht voor verkrachting had ingediend.

Burgemeester Cécile Jodogne maakte dinsdag bekend dat hij niet langer deelneemt aan vergaderingen van het College of van de gemeenteraad zolang de inverdenkingstellingen tegen hem niet van de baan zijn.

Nu wordt De Herde door DéFI dus ook geschorst als partijlid. De beslissing houdt in dat hij "zich niet meer kan beroepen op zijn lidmaatschap van de partij, in afwachting van een juridische beslissing". Zelf houdt De Herde zijn onschuld staande.

De Herde zelf reageert positief op deze beslissing. "Door het tijdelijke karakter respecteert deze schorsingsmaatregel het vermoeden van onschuld en de rechten van de verdediging," aldus zijn advocaat. Hij onderstreept dat de commissie van wijzen met deze beslissing "in overeenstemming heeft gehandeld met de democratische waarden en fundamentele beginselen die door DéFI worden verdedigd." Gezien de druk van de media en de sociale netwerken, stelt hij vast "dat zijn politieke partij dergelijke essentiële principes niet in het gedrang heeft gebracht."

Zijn advocaat wil ook beklemtonen dat De Herde de feiten waarvan hij beschuldigd wordt, betwist en dat hij van plan is zijn onschuld aan te tonen in het kader van het lopende onderzoek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni