Demir gaat Kanal bezoeken

© N-VA
| Met Demir als staatssecretaris lijkt een zekere dooi ingezet tussen de musea en het federale niveau.

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) bezoekt binnenkort de Citroëngarage, waar het toekomstige gewestelijke museum Kanal komt. Ze sluit ook niet uit dat de federale musea stukken uitlenen aan Kanal.

Demir is bevoegd voor de federale wetenschappelijk instellingen. In die hoedanigheid heeft ze onder meer de collectie moderne kunst onder haar vleugels, die nu al enkele jaren in een depot ligt.

Onder Elke Sleurs, voorgangster en partijgenote van Demir, leek elke samenwerking tussen het nieuwe gewestelijke museum Kanal en de federale collectie onmogelijk.

Maar met Demir lijkt een zekere dooi ingezet. Brussels minister-president Rudi Vervoort nodigde de staatssecretaris al uit in het museum. Dat weet De Standaard en wordt door de woordvoerster van Demir bevestigd aan onze redactie. De twee zoeken nu naar een gepaste datum.

Een en ondeelbaar

De toenadering betekent niet dat de federale collectie plots toch naar Kanal kan. “Het regeerakkoord is daar duidelijk over”, klinkt het op Demirs kabinet. “De collectie is een en ondeelbaar. Maar tijdelijke bruiklenen van bepaalde stukken aan andere musea en dus ook aan Kanal zijn wel mogelijk. Het is dan aan de musea zelf om daar afspraken over te maken.”

De collectie moderne kunst valt onder het directeurschap van Michel Draguet, die aan het hoofd staat van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). Die uitte recent nog zware kritiek op Kanal, waar de Franse invloed via het Centre Pompidou te zwaar zou doorwegen.

Sinds dit weekend heeft het toekomstige museum in de lege Citroëngarage trouwens een logo aan de voorgevel. Dat vermeldt de volledige naam van de instelling: Kanal – Centre Pompidou.

Kanal Centre Pompidou
© Tim De Neve
| Zeg niet Kanal, maar Kanal - Centre Pompidou.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?