Didier Reynders brengt zelf beschuldigingen van corruptie ter sprake

© PhotoNews
| Didier Reynders is uitzonderlijk openhartig tijdens de openingstoespraak als kandidaat-commissaris van de EU commissie

In het Europees Parlement is kandidaat-eurocommissaris Didier Reynders aan zijn hoorzitting begonnen. Tijdens zijn openingstoespraak bracht hij meteen zelf de recente beschuldigingen van corruptie aan zijn adres ter sprake.

Het Brusselse parket openende recent een opsporingsonderzoek naar Reynders na beschuldigingen van een ex-geheim agent. De man, Nicolas Ullens, werkte van 2007 tot 2018 bij de Staatsveiligheid en maakte in zijn politieverhoor gewag van smeergeld dat zou zijn betaald bij een reeks overheidsopdrachten en overheidsaankopen. "Bij gebrek aan enig misdrijf" werd het vooronderzoek vorige week zonder gevolg geklasseerd. Maandag raakte dan bekend dat Ullens nu bij het federaal parket klacht heeft ingediend voor doodsbedreigingen en belaging.


Tijdens zijn hoorzitting in het Europees Parlement bracht Reynders, genomineerd als commissaris voor Justitie, vrijwel meteen zelf de beschuldigingen ter sprake. "Iedereen van ons kan blootgesteld worden aan zo'n kwaadwillige aanval", zei hij. Reynders zei te hopen dat niemand moet doorstaan wat hij en zijn familie de afgelopen weken hebben moeten doorstaan.


Als hij bevestigd wordt als commissaris, zal Reynders onder meer moeten toezien op de naleving van de rechtsstaatsprincipes in de EU-lidstaten. "De rechtsstaat impliceert ook het vermoeden van onschuld, daarover wil ik duidelijk zijn", verwees hij naar zijn eigen situatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?