Dienst Vreemdelingenzaken blijft vreemdelingentaks vragen

© PhotoNews
| Bevoegd minister Maggie De Block (Open Vld).

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) blijft administratieve bijdragen vragen voor de aanvraag van verblijfsvergunningen. De Raad van State heeft nochtans enkele koninklijke besluiten (KB's) over die bijdragen vernietigd. Maar volgens DVZ blijft een ander KB van kracht en moeten er dus nog bijdragen betaald worden. Dat moet blijken uit een instructie van DVZ aan de gemeenten.

De Raad van State vernietigde een KB van 16 februari 2015 en een KB van 14 februari 2017. Volgens DVZ stellen de arresten de betaling van een bijdrage niet in vraag, maar bestraffen ze het gebrek aan evenredigheid tussen de vastgelegde bedragen en de kosten van de behandelingsaanvraag.

DVZ lijst in de brief aan de gemeenten de gevolgen van de arresten op. Elke aanvrager die niet vrijgesteld is, moet bewijzen dat hij de bijdrage heeft betaald wanneer hij zijn aanvraag heeft ingediend. Wie tussen 2 maart 2015 en 25 juni een aanvraag heeft ingediend, kan een aanvraag indienen om die bijdrage terugbetaald te krijgen.

DVZ moet naar eigen zeggen geen bijdragen terugbetalen voor aanvragen tussen 26 juni 2016 en 1 maart 2017, en ook niet voor aanvragen vanaf 3 januari van dit jaar. DVZ verwijst daarvoor naar een KB van 8 juni 2016, waartegen geen beroep werd ingediend.

Burgemeester van Koekelberg en PS-fractieleider in de Kamer Ahmed Laaouej is verbaasd. Volgens hem vindt het KB van 8 juni 2016 zijn wettelijke basis in het vernietigde KB van 16 februari 2015. Hij wil minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) over de zaak interpelleren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?