Digitale gemeenteraden blijven ook na corona toegestaan

© PhotoNews
| Bernard Clerfayt (Défi), Brussels minister van Plaatselijke Besturen.

Tijdens de coronacrisis werden digitale gemeenteraden en digitale ondertekeningen van documenten tijdelijk toegestaan om de overheid te laten draaien. Een herziening van de gemeentewet moet die digitale toepassingen ook na corona mogelijk maken.

Brussels minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (Defi) noemt het een van de positieve zaken van de coronacrisis: "dat we nieuwe praktijken ontwikkeld hebben die vaak een positieve impact op onze organisatie blijken te hebben". Hij heeft het daarbij specifiek over de manier waarop bepaalde digitale toepassingen het mogelijk maakten om de werking van de Brusselse gemeentes te verzekeren.

Zo werd het mogelijk om gemeenteraden digitaal te laten doorgaan en documenten digitaal te ondertekenen. Die praktijken zouden in de toekomst ook mogelijk moeten blijven. Vrijdag wordt een ontwerp van ordonnantie in het Brussels Parlement behandeld. Daarin komen nog meer zaken aan bod om de tekst te moderniseren.

Tweede fase

“De wijzigingen die aan de Nieuwe Gemeentewet werden aangebracht, zijn slechts een eerste stap binnen een veel uitgebreidere beleidswerf, namelijk een grondige herziening van de werking van de gemeenten," stelt Clerfayt. "En nu al wordt de tweede fase opgestart met een herwaardering van het loon van de medewerkers van de gemeente en van de wettelijke graden. Om tot de laatste stap te komen, wordt een staten-generaal van de plaatselijke besturen georganiseerd. In dit kader zal de burgers gevraagd worden om hun verwachtingen voor de toekomst te formuleren.”

Tijdens deze legislatuur zal het concreet gaan over de decumul, de vermindering van het aantal overheidsmandatarissen en de verbetering van hun statuut, nieuwe opdrachten voor de gemeenten en de evolutie van hun financiering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?