Dit is er te doen tijdens de Dag van de Arbeid

© FGTB
| Feest tijdens de Dag van de Arbeid (archiefbeeld).

Optredens op het Rouppeplein en het Sint Katelijneplein, lezingen van socialisten aan Nederlandstalige en Franstalige kant en verschillende optochten: tijdens de Dag van de Arbeid vieren de socialisten de arbeid, en strijden ze voor betere rechten voor alle werknemers. De politie raadt af om met de auto naar het centrum te komen.

Niet alleen is de Dag van de Arbeid voor de socialistische beweging een moment om de strijd om gelijke rechten, algemeen stemrecht en sociale bescherming te gedenken. Het is ook een moment om vooruit te blikken en actie te voeren tegen sociale afbraak en voor werk, zorgzekerheid en een eerlijke fiscaliteit.

In Molenbeek komen de Nederlandstalige socialisten samen in restaurant Bul Mundo aan het Kanaal, waar om 12 uur een lunch plaatsvindt, gevolgd door toespraken van SP.A-minister Pascal Smet en vakbondsbestuurder Karel Stessens van de ABVV. Daarna volgt een optocht naar het Sint-Katelijneplein in het centrum.

De Franstalige socialisten van PS verzamelen in La Maison du Peuple op het Sint-Gillisvoorplein, waar onder andere Mehdi Kassou van het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen zal komen spreken, en trekken daarna in optocht richting centrum.

Optredens

Op het Sint-Katelijneplein start om 14.30 het festival I Love May, met verschillende optredens die tot 21 uur duren. Op het programma staan onder andere dj en producer Beatsforbeaches uit Anderlecht met reggae-artiest Dhazed, en de groep Soul'art. De bar is tot 20 uur geopend en er is ook voor kinderen animatie voorzien.

De ABVV organiseert een Feest van de Arbeid op het Roupplein, met optredens vanaf 15.30 uur van onder andere de Nederlandstalige hiphopartiest Slongs Dievanongs en zangeres Lura, die energieke en dansbare Kaapverdische ritmes meebrengt.

Straten in het centrum afgesloten

Voorafgaand aan de feestelijkheden verwacht de politie ook hinder vanwege de optochten richting het centrum. Daarnaast sluit de politie een aantal straten af rond het Rouppeplein tussen 15 en 21 uur. Bekijk het volledige advies hier:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?