Voorstelling van het rapport van het Panel voor Klimaat en Duurzaamheid, geleid door Leo Van Broeck en Jean-Pascal van Ypersele, samengebracht op vraag van Youth For Climate, i.a.v. Adélaïde Charlier en Anuna De Wever.

Dit is het klimaatplan van Anuna De Wever

Steven Grumiau
© BRUZZ
14/05/2019

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck en klimaatspecialist Jean-Pascal van Ypersele hebben een rapport met 27 ingrediënten voor een coherent en klimaatvriendelijk beleid voorgesteld. “Experten hebben hun werk gedaan, nu is het aan de politici,” aldus Anuna De Wever, die met haar Youth For Climate aan de basis lag van het rapport.

Het rapport komt er op vraag van Anuna De Wever, die een aantal maanden geleden een denktank opstartte met Van Broeck en van Ypersele. De denktank, het zogenaamde Panel voor Klimaat en Duurzaamheid bestaat uit zo’n 150 onderzoekers en wetenschappers. Het resultaat werd dinsdag voorgesteld in de Brusselse Ravensteingalerij.

Samen werkten ze aan dit holistisch rapport met concrete richtlijnen voor een groener beleid, om een compleet andere zwaai te geven aan de manier waarop we leven. “We varen met onze Titanic recht op een ijsberg af en we kijken enkel of er niet te veel roet uit onze schoorsteen komt”, vertelt Van Broeck. “Dat is pure waanzin. De oplopende temperatuur is slechts een symptoom van een veel grotere systeemcrisis. We hanteren een model van onbeperkte groei op een planeet met beperkte middelen, dat kan niet blijven duren.”

'Betonstop nu'

Van Broeck doelt op een verandering in ruimtelijke ordening, consumptie- en productiegedrag, sociale rechtvaardigheid en een beleid met meer burgerparticipatie. “De betonstop moet er nu komen, niet wachten op de volgende legislatuur,” klinkt het verder, “en onze natuurlijke ecosystemen moeten niet alleen beschermd worden, we moeten ze terug verder uitbreiden.”

Van Ypersele pleit dan weer voor een conformere klimaatbeleidsvoering op alle niveaus: “Een transversaal, samenhangend beleid dat zowel op gemeentelijk, gewestelijk als federaal niveau met elkaar overeenstemt, waarbij de eerste minister en de minister-presidenten een coördinerende rol moeten opnemen.”

Voorstelling van het rapport van het Panel voor Klimaat en Duurzaamheid, geleid door Leo Van Broeck en Jean-Pascal van Ypersele (foto vooraan), samengebracht op vraag van Youth For Climate, i.a.v. Anuna De Wever en Adélaïde Charlier

Jean-Pascal van Ypersele (vooraan op de foto), naast Anuna De Wever en Adélaïde Charlier van Youth for Climate.

'Nu is het aan de politici'

"We hebben nu eindelijk een plan,” zegt klimaatactiviste Anuna De Wever aan BRUZZ, “politici moeten dit rapport als referentie gebruiken voor de volgende legislatuur. Ik ben deze denktank ongelooflijk dankbaar. Zij hebben dit allemaal gedaan in hun vrije tijd. Zij hebben hun werk gedaan, nu is het aan de politici.”

Het volledige rapport van het Panel voor Klimaat en Duurzaamheid lees je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , leo van broeck , Anuna De Wever , jean-pascal van ypersele , adelaide charlier

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni