Dit jaar al negentien schietpartijen in Brussels Gewest

Schietpartijen en drugsgeweld in Oud-Molenbeek 3 Schietpartijen en drugsgeweld in Oud-Molenbeek 3
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Schietpartijen en drugsgeweld in Oud-Molenbeek (archiefbeeld).
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Schietpartijen en drugsgeweld in Oud-Molenbeek (archiefbeeld).

Ook dit jaar wordt het Brussels Gewest geconfronteerd met een hoog aantal schietincidenten. Het gaat om negentien gevallen in totaal dit jaar. Dat blijkt uit het antwoord van minister-president Rudi Vervoort (PS) op een vraag van Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA).

Aanleiding voor die vraag is een recente schietpartij in Molenbeek, waarbij onbekenden twee nachten op rij het vuur openden op een woning. Bij de tweede schietpartij belandden meerdere kogels in de woonkamer van een bejaard koppel, dat naast de aangevallen woning woont en op dat moment aanwezig was.

De negentien schietpartijen maken deel uit van voorlopige cijfers, genoemd in de commissie Binnenlandse Zaken van 18 juli. Daarmee zet de trend van enkele schietpartijen per maand zich door: in juni liet minister-president Rudi Vervoort (PS) al weten dat er de eerste drie maanden van het jaar acht schietpartijen hebben plaatsgevonden.

Als er in de tweede helft van het jaar even veel schietpartijen worden geregistreerd als in de eerste helft, blijft 2023 - met een 38-tal schietpartijen op jaarbasis - toch nog rustiger dan 2022 . Ter herinnering: vorig jaar werd een recordaantal incidenten geregistreerd in het Brussels Gewest, namelijk 46 schietpartijen in totaal. Een deel van de schietpartijen zou druggerelateerd zijn.

Om het probleem aan te pakken, hebben de politiediensten op vraag van de federale minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) een Brussels drugsplan opgesteld. Verschillende werkgroepen buigen zich nu over de uitwerking van dat plan, laat Vervoort weten. Daarop reageert Vanden Borre opgelucht. "In het begin van de regeerperiode werd het probleem enigszins weggewuifd, maar ik merk nu dat de geesten zijn gerijpt en het drugsprobleem - één van de grootste veiligheidsuitdagingen in Brussel - eindelijk wordt aangepakt via een globaal plan."

Tot slot ondertekenden burgemeesters en korpschefs van de betrokken gemeenten de nieuwe architectuur van het Kanaalplan in februari, laat Vervoort weten. Ook dat is goed nieuws, maar Vanden Borre betreurt dat de aanwerving van politiemensen - opgenomen in het plan - te langzaam gebeurt. Voorlopig zijn slechts 34 van de beloofde 88 voltijdsequivalenten aangeworven bij de federale gerechtelijke politie van Brussel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?