Schepen Françoise Père (PS) uit Vorst combineerde in 2018 niet minder dan 34 mandaten. Dat zijn er twee meer dan het jaar ervoor. Daarmee laat ze Karine Lalieux (PS) van de Stad Brussel ver achter zich, zij heeft 25 mandaten achter haar naam staan. Burgemeester Philippe Close (PS) beloofde heel wat mandaten te schrappen en hield woord, hoewel hij er nog steeds 18 overhoudt.

francoise pere BRUZZ 1548

Françoise Père combineert 34 mandaten.

De mandaten en bijhorende vergoedingen werden deze vrijdag gepubliceerd in het Staatsblad. De lijst gaat over de periode 2018. Een eerste blik leert dat heel wat bestuurders nog altijd flink cumuleren, al gaat het doorgaans om onbetaalde mandaten.

Françoise Père is naast schepen voor Openbare Werken in Vorst ook nog sociaal assistent. Het zijn meteen de enige twee betaalde functies die ze uitvoert, al de rest zijn onbetaalde mandaten, vaak in sociale verenigingen.

Karine Lalieux

Karine Lalieux (PS)

| Karine Lalieux (PS, Brussel-Stad)

OCMW-voorzitter Karine Lalieux combineerde in 2018 dan weer 25 mandaten. Naast haar rol bij het OCMW van de Stad Brussel was Lalieux ook nog Kamerlid, bestuurder bij het Atomium, het Brugmann ziekenhuis en de vzw Bloementapijt, om er maar enkele te noemen.

Voor ze in oktober 2018 tot OCMW-voorzitter benoemd werd, was ze al schepen. Het staatsblad vermeldt dit als een apart mandaat, hoewel ze die mandaten natuurlijk niet simultaan uitvoerde. Hetzelfde geldt voor Père en Close, die met hun herkiezing een nieuw mandaat beoefenden.

Philippe Close

Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel

| Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel.

Burgemeester Philippe Close (PS) combineerde 18 mandaten, waarvan slechtst één vergoed. In 2017 was hij nog cumulkampioen, en kwam hij op 34 mandaten. Bij zijn aanstelling als burgemeester beloofde Close grote kuis te houden en enkel nog die mandaten over te houden die rechtstreeks met zijn functie als burgemeester te maken hebben.

En hij hield woord. Hoewel hij toch nog steeds 18 mandaten combineert, lijken die allemaal gelinkt aan zijn burgemeesterschap. Zijn mandaat bij RSC Anderlecht staat hier voor alle duidelijkheid nog niet tussen: dat begon hij pas begin 2020.

Faouzia Hariche

20180105_Faouzia Hariche

| Voorzitster van Vivaqua, Faouzia Hariche (PS).

Schepen Faouzia Hariche (PS) nam ook 17 mandaten op. Daarvan waren er 4 betaald, waaronder een vergoeding van 12.024 euro bij Vivaqua. Voor voorzitterschap bij de vzw Brusselse Keukens kreeg ze een niet nader genoemd bedrag tussen 10.001 en 50.000 euro.

Voormalig schepen Alain Courtois (MR) combineerde 18 mandaten waarvan 3 betaald, bij Geoffroy Coomans de Brachène (MR) waren dat er 15, waarvan 4 betaald. Bij geen van deze (voormalig) schepenen werd het loonplafond van 150 procent overschreden.

Uitschieters buiten de Stad Brussel zijn Jean-François Culot (CDH) uit Sint-Agatha-Berchem met 19 mandaten, waarvan 3 betaald; Françis Delpérée (CDH) uit Sint-Pieters-Woluwe met 18 mandaten, waarvan 5 betaald.

De Everse Eliane Daels (PS), die in 2017 nog 32 mandaten had, heeft er nu nog vier over.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni