Ecolo-Groen lijsttrekkers bekend in alle 19 gemeenten

© Belga
24/06/2023
Updated: 25/06/2023 17.00u

Op zaterdag 24 juni kwamen zo'n 300 leden en sympathisanten bijeen voor het Brussels congres van Ecolo en Groen in La Tricoterie in Sint-Gillis, Brussel. Bij dit congres werden de lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen in de 19 gemeenten voorgesteld. In de gemeente Koekelberg is dat iemand van Groen.

Gedurende het congres werden de lokale spitsen van de groene partijen in Brussel voorgesteld. In de gemeenten waar Groen en Ecolo reeds een plekje in het schepencollege hebben kunnen bemachtigen, zoals Brussel-stad, Jette en Sint-Agatha-Berchem, willen de ecologisten opnieuw met dezelfde gezichten naar de kiezer trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2024.

In gemeenten waar de groenen nog geen schepenambt hebben weten te bemachtigen, wil men nieuwe gezichten lanceren, zoals Arno Vervaet in Molenbeek en Nadia Kammachi in Anderlecht. Waar de groenen oppositie voeren, willen ze de kiezer overtuigen met een groen en progressief verhaal.

Eén lijsttrekker van Groen

Alle lijsttrekkers zijn nu dus bekend. In Koekelberg is dat Marie Bijnens van Groen, in alle andere gemeenten iemand van Ecolo.

Groen-leden bezetten geregeld een van de daaropvolgende plaatsen. Dat is het geval in Ganshoren (Arne Smeets op 2), Sint-Agatha-Berchem (Katia Van Den Broucke op 2), Sint-Joost (Frédéric Roekens op 3), Jette (Nathalie Deswaef op 2), Vorst (Sebastiaan Vanderlinden op 6), Molenbeek (Arno Vervaet op 3), Schaarbeek (Arnaud Verstraete op 3) en Brussel-Stad (Bart Dhondt op 3).

Zij moeten de hoofdstad strijdbaar maken tegen de klimaatcrisis, dit door "groene, gezonde wijken, waarin het goed leven is voor iedereen", aldus Ecolo en Groen covoorzitsters Rajae Maouana en Nadia Naji. Ecolo en Groen trekken in 2024 samen naar de Brusselse kiezer en "gaan opnieuw voor een groene golf".

"Samen met deze topkandidaten zetten we ons in voor de stad van morgen", klinkt het bij Groen-covoorzitster Naji. "Een stad waar de Brusselaars goed kunnen wonen en gezond kunnen opgroeien is ook een stad die ons beschermt tegen de gevolgen van de klimaatcrisis."

Nationale kopstukken duwen

Elk van de lijsten in de Brusselse gemeenten wordt geduwd door nationale groene kopstukken, zoals Naji in Molenbeek en federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten in Koekelberg. Brussels minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt duwt de lijst in Ganshoren.

In het najaar kiezen de lokale Ecolo-Groen-groepen de andere kandidaten die de lijsten vervolledigen.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni