Ecolo-Groen vraagt versnelde maatregelen tegen huiselijk geweld

© KVDP/BRUZZ/Ecolo
| Brusselse parlementsleden Lotte Stoops (Groen) en Margaux De Ré (Ecolo) vragen meer aandacht voor huiselijk geweld.

Brussels Parlementsleden Lotte Stoops en Margaux De Ré roepen op om werk te maken van een verbeterde opvolging van femicide. Dit naar aanleiding van de moord op een Molenbeekse vrouw afgelopen week.

Afgelopen week werd Salwa in de Olifantenstraat in Sint-Jans-Molenbeek neergestoken door haar ex-man. Volgens de familie van het slachtoffer zou de vrouw al eerder klacht hebben ingediend tegen de dader voor doodsbedreigingen. Samen met leden van de PVDA-PTB voerde de familie maandag actie aan het gemeentehuis van Sint-Jans-Molenbeek. Zij willen weten waarom de politie niet eerder ingegrepen heeft en hoopt dat er in de toekomst adequater gereageerd zal worden op meldingen van femicide.

Ook Ecolo-Groen-parlementsleden Lotte Stoops (Groen) en Margaux De Ré (Ecolo) veroordelen de feiten en pleiten ervoor om versneld werk te maken van casuscoördinatie in het Brussels Gewest. Bij casuscoördinatie wordt een netwerk van hulpverleners ingeschakeld. Enerzijds om recidive van daders te voorkomen, en tegelijk wordt er ook ingezet op opvolging van het slachtoffer.

"Er wordt nog te weinig overkoepelend gewerkt wanneer er sprake is van huiselijk geweld," zegt Stoops. "Met casuscoördinatie kunnen we politie, justitie en hulpverlening samenbrengen. Niet alleen is een hele keten aan hulpverlening belangrijk voor opvolging van daders, ook voor slachtoffers en eventuele kinderen die getuige zijn van geweld, is het belangrijk dat heel de keten goed samenwerkt. In het parlement zullen we dit opnieuw op tafel leggen."

De Brusselse Parlementsleden onderstrepen ook het belang van het interministerieel overleg, waar het beleid van de verschillende niveaus op elkaar afgestemd kan worden. De Ré: "Dat femicide in het federaal regeerakkoord is opgenomen, meer specifiek om het op te nemen in het strafwetboek, stemt ons alvast hoopvol." Tenslotte roepen ze iedereen die slachtoffer of getuige is van huiselijk geweld op dat te melden bij de politie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?