| Bekenden van Salwa en leden van de PVDA-PTB verzamelen voor het politiecommissariaat.

Familie eist antwoorden: 'Voor Salwa is het te laat, nog niet voor andere vrouwen'

Jasmijn Post
26/10/2020

Familie van Salwa, de vrouw die in Molenbeek werd neergestoken door haar ex-partner, en leden van de PVDA-PTB zijn maandagavond samengekomen voor het politiecommissariaat van Molenbeek. Ze zijn op zoek naar antwoorden op de vraag waarom de politie niet eerder heeft ingegrepen. "Ze heeft meerdere keren aangifte gedaan."

Enkele tientallen mensen hebben zich verzameld voor het politiecommissariaat. Ze willen antwoorden op enkele vragen rond het overlijden van Salwa. Ook hopen ze dat de politie voortaan sneller kan ingrijpen in soortgelijke gevallen. Via sociale media heeft Nadia, de nicht van Salwa, schokkende verhalen gehoord van andere vrouwen. Vrouwen die geen hulp krijgen. "Voor Salwa is het te laat, maar voor hen nog niet."

Salwa was een geweldig vrouw, en een geweldige moeder, klinkt het. Een moeder die alles wilde geven voor haar kinderen. Haar laatste woorden waren: 'zorg voor mijn dochters'.

Salwa had al eerder aangifte gedaan. Haar man had al eerder bedreigingen geuit tegenover andere familieleden. "Ze heeft aangifte gedaan, iets dat niet alle vrouwen durven," zegt Nadia. "Ze is meerdere keren naar het commissariaat gegaan. Maar toch is ze dood."

Amina, die de familie kent, hoopt vooral op termijn op een aanpak van intrafamiliaal geweld zoals in Spanje, dat al jaren een zerotolerancebeleid voert tegenover huiselijk geweld. Waar geen kostbare tijd verloren gaat met procederen of een dossier opbouwen en gespecialiseerde teams voor huiselijk geweld veel sneller in actie schieten. Een rechter legt er sneller een straatverbod op.

Gemeenteraadslid Joke Vandenbempt (PVDA) nam het initiatief voor de actie. Ze heeft haar hand geverfd, een symbool voor de strijd tegen femicide.

| Gemeenteraadslid Joke Vandenbempt (PVDA) nam het initiatief voor de actie. Ze heeft haar hand geverfd, een symbool voor de strijd tegen femicide.

Vooral fysiek geweld

PVDA-PTB interpelleerde in september 2019 al in de politieraad over huiselijk geweld. Toen bleek dat de zone West jaarlijks heel wat meldingen van intrafamiliaal geweld krijgt. Als ex-koppels worden meegeteld, gaat het om 627 aangiftes in 2018.

Veruit het grootste gedeelte van de klachten gaat over fysiek geweld, zoals slagen en verwondingen, moord of vergiftiging (417 aangiftes in 2018). Daarna volgt psychisch geweld, zoals bedreigingen, intimidatie en weigeren van bezoekrecht (123 aangiftes in 2018). Dan volgt economisch geweld, zoals niet-betalen van alimentatie (56 aangiftes in 2018) en tot slot seksueel geweld (5 aangiftes in 2018).

In de eerstvolgende gemeenteraad zal PVDA-PTB opnieuw interpelleren over dit onderwerp. Gemeenteraadslid Joke Vandenbempt (PVDA-PTB) wil te weten komen of de politie, toen Salwa aangifte deed van bedreigingen, dit heeft vastgelegd in een klacht en in een proces-verbaal. Ook vraagt Vandenpembt zich af of de ex-man van Salwa ooit een straatverbod heeft gekregen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , femicide , geweld tegen vrouwen , PTB*PVDA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni