Ecolo Molenbeek: 'Alleen in PS-coalitie met akkoord over goed bestuur'

© Ecolo
| “We blokkeren niets door dit te vragen. Als PS en PTB*PVDA niet akkoord gaan, dan blijven we liever in de oppositie.”

Ecolo stapt alleen in een Molenbeekse coalitie met de PS en PTB*PVDA als die het eens zijn met hun opvattingen over goed bestuur. Anders vertrekt Ecolo liever naar de oppositiebanken om daar constructief werk te leveren. "We moeten zekerheid hebben dat de PS niet dezelfde partij is als voor 2012", zegt lijsttrekker Sarah Turine.

PS-SP.A, PTB*PVDA en Ecolo onderhandelen maandagnamiddag voor het eerst over een mogelijke coalitie om Molenbeek te besturen. Kandidaat-burgemeester Catherine Moureaux hoopt op dat moment afspraken vast te leggen over de verdere timing van de onderhandelingen.

Ecolo wil daar alleen bij worden betrokken als de PS instemt met het principeakkoord dat lijsttrekker en huidig schepen Sarah Turine zal voorleggen. “Op vlak van huisvesting en sociale cohesie willen we in de geest van het vorige schepencollege verder werken,” zegt ze. Molenbeek werd na 2012 bestuurd door groenen, liberalen en christendemocraten.

De afgelopen legislatuur heeft het schepencollege er hard aan gewerkt om bestuursfuncties te depolitiseren. Zo werden de statuten van de vzw Molenketjes, opgericht door Annalisa Gadaleta (Groen), bijvoorbeeld aangepast, waardoor meer dan de helft van de bestuurders van buiten de politiek komt. Ook kwam er een apolitieke commissie voor het toekennen van gemeentelijke woningen.

Bestuursstijl

“In 2012 hebben we niet voor niets besloten om niet met de PS verder te gaan,” legt Turine uit. "We moeten zekerheid hebben dat de PS niet dezelfde partij is als voor 2012." De manier waarop Philippe Moureaux, de vader van Catherine, politiek bedreef, stond huidige meerderheidspartijen MR, CDH, Ecolo en Groen niet aan waardoor die besloten een meerderheid te vormen zonder de socialisten. Moureaux senior nam heel wat beslissingen zonder te overleggen met zijn schepencollege. Schepen Jan Gypers (Open VLD) vergeleek zijn bestuursstijl eerder al met die van een ‘vorst in een feodaal stelsel’.

“De PS en PTB hebben ons niet nodig,” zegt Turine. “We blokkeren niets door dit te vragen, want ze hebben zonder ons ook al een meerderheid. Met Ecolo zou er een sterkere meerderheid zijn, maar als ze niet akkoord gaan met deze nota, dan blijven we liever in de oppositie om van daaruit constructief werk te leveren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?