Ecolo-schepen neemt ontslag en levert partijkaart in na rel rond transparantie

Pascal Lefèvre (Ecolo Sint-Pieters-Woluwe)

Pascal Lefèvre is geen schepen van Cultuur meer in Sint-Pieters-Woluwe. Ecolo had hem gevraagd om zijn mandaat ter beschikking van de partij te stellen, nadat hij een klacht had ingediend tegen een ordonnantie rond transparantie van mandaten en vergoedingen. Een opvolger is nog niet aangeduid.

Pascal Lefèvre combineerde zijn schepenambt met een functie binnen de Europese Unie. Hij wilde naar eigen zeggen niet dat zijn privéloon met 'Jan en alleman' gedeeld zou worden en diende daarom klacht in tegen de nieuwe transparantieregels voor Brusselse politici.

De leiding van Ecolo gaf hem daarop 24 uur de tijd om zijn klacht terug te trekken, anders zou hij zijn mandaat ter beschikking van de partij moeten stellen. Lefèvre houdt voet bij stuk en wil zijn klacht niet terugtrekken.

"Hij heeft zijn ontslag ingediend en zal geen partijlid meer zijn", bevestigt woordvoerder van Ecolo Pascal Devos aan BRUZZ. Lefèvre zelf is niet bereikbaar voor commentaar, maar in Franstalige media vergeleek hij het partijbestuur van Ecolo met de Sovjet-Unie.

'Basisprincipes'

"Nonsens", zegt Devos. "Als er één partij is die belang hecht aan democratie, is het wel Ecolo. Wij hebben onze basisregels en -principes. Daar maakt transparantie deel van uit." Dat zegt ook lokaal Ecolo-voorzitter en schepen in Sint-Pieters-Woluwe Antoine Bertrand.

"Wij hebben akte genomen van zijn ontslag en betreuren dat", zegt Bertrand aan BRUZZ. "Op lokaal vlak was de samenwerking goed, maar op vlak van transparantie heeft hij een standpunt ingenomen dat haaks op het partijstandpunt staat. Dat kan niet."

Wie Lefèvre moet opvolgen is nog niet duidelijk. "Ons doel is om de fakkel op een serene manier door te geven", aldus Bertrand. "We starten een interne procedure op voor de aanstelling voor een opvolger, maar het kan nog lang duren voor we een nieuwe schepen hebben gevonden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?