Na 18 maanden gedwongen sluiting door de coronamaatregelen mogen nachtclubs terug openen op vertoon van Covid Safe Ticket (CST) en identiteitskaart

| Het Covid Safe Ticket werd begin maart afgeschaft. Komt het nog terug?

Ecolo tegen verlenging van Covid Safe Ticket op Overlegcomité

SVG
© BRUZZ
20/05/2022

De federale regering en de deelstaten beslissen vandaag over de nog resterende coronamaatregelen. De mondmaskerplicht op het openbaar vervoer gaat waarschijnlijk op de schop. De verlenging van het Covid Safe Ticket wordt een hardere noot om te kraken. Het CST bestaat momenteel nog, al wordt het sinds 7 maart niet meer gebruikt.

De wettelijke basis voor het Covid Safe Ticket loopt af op 30 juni. De wetgever wou met die beperking in de tijd vermijden dat we in een permanente pasjesmaatschappij terecht zouden komen.

Maar het coronavirus is nog niet verdwenen en federaal minister van gezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil de wettelijke basis voor het CST verlengen. De maatregel hangt immers samen met de coronabarometer. Bij code oranje komt het CST terug.

Daar zijn we momenteel ver van, maar Vandenbroucke vindt dat we maar best voorbereid kunnen zijn op een nieuwe golf. De laatste keer dat het CST van toepassing was, was op 6 maart.

De discussie over een verlenging van het CST riskeert nog een harde dobber te worden. Binnen de Brusselse regering is er namelijk donderdag tijdens de ministerraad geen consensus over gevonden. Dat betekent dat minister-president Rudi Vervoort (PS) en viceminister Elke Van den Brandt (Groen) geen mandaat hebben om de verlenging van het CST op het overlegcomité te bepleiten.

Het is geen geheim dat vooral de Franstalige groenen op de rem staat. Die hebben niet veel zin in een discussie over de herinvoering van het CST. Ze vinden die voorbarig. Vaccinatie, testing en tracing zouden moeten volstaan als maatregelen tegen een nieuwe golf, “en mocht CST toch nog moeten worden ingevoerd, dan hebben we de wetteksten hiervoor klaar. Er is geen enkele reden om dit vandaag, met een lage viruscirculatie, te reactiveren,” zo klinkt het.

Afstand houden

Over de mondmaskerplicht zijn er minder discussies te verwachten op het Overlegcomité. De Brusselse regering is het er mee eens dat mondmaskers op het openbaar vervoer niet langer verplicht moeten worden. In de praktijk dragen steeds minder mensen nog een mondmasker op het OV, stelde BRUZZ al vast. De regering Vervoort is wel voorstander van het aanbevelen van het mondmasker, zeker als de afstandsregels moeilijk te respecteren zijn.

Verwacht wordt dat de mondmaskerplicht in de zorg wel gehandhaafd zal worden, en dan zeker in ziekenhuizen en rusthuizen. Bij doktersbezoek zou die mondmaskerplicht kunnen vervallen, als de afstand van 1,5 meter gerespecteerd wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Samenleving, Elke Van den Brandt, overlegcomité, covid safe ticket, mondmaskerplicht, Rudi Vervoort, coronapas, mondmasker coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni