Eerste buitenlandse trip van kersvers minister van Buitenlandse Zaken Lahbib gaat naar VN

© Remy Esquiliche Esquinas / Wikimedia Commons
| Eerste buitenlandse trip van kersvers minister van Buitenlandse Zaken Lahbib gaat naar VN.

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib reist van 31 juli tot en met 2 augustus naar New York voor een werkbezoek aan het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Het is meteen haar eerste buitenlandse reis als minister. Het bezoek zal vooral gericht zijn op de Toetsingconferentie van het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens (NPV), zo meldt de FOD Buitenlandse Zaken.

Lahbib zal deelnemen aan een ministeriële vergadering van het Stockholm-initiatief, waarvan België de acties steunt. Tijdens de reis zal de minister ook een aantal ontmoetingen hebben met hoge VN-functionarissen, zoals de ondersecretaris-generaal en hoge vertegenwoordiger voor ontwapeningszaken Izumi Nakamitsu, de uitvoerend directeur van UN Women Sima Bahous en de assistent-secretaris-generaal voor Europa, Centraal-Azië en de Amerika's Miroslav Jenca. Lahbib zal ook verschillende van haar collega's ontmoeten die in New York zijn voor de conferentie over het NPV.

"België is sterk gehecht aan het multilateralisme, waarvan de Verenigde Naties de kern vormen. Het maakt deel uit van het diplomatieke DNA van ons land, omdat wij ervan overtuigd zijn dat internationale samenwerking en de multilaterale aanpak het beste antwoord bieden op wereldwijde uitdagingen, waaronder ontwapening en non-proliferatie", aldus Lahbib.

"Wanneer men kijkt naar de verslechtering van de betrekkingen tussen de wereldmachten en de steeds prominentere plaats die kernwapens innemen in het publieke debat, wordt duidelijk voor welke enorme uitdaging deze conferentie staat. Meer algemeen zal ik dit bezoek ook gebruiken om met VN-functionarissen en verschillende van mijn ambtgenoten de actuele kwesties en prioriteiten voor België te bespreken", zo klinkt het nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?