Eigenaars in beroep tegen beperking uithuiszetting

Nawal Ben Hamou (PS), als Brussels staatssecretaris bevoegd voor huisvesting Nawal Ben Hamou (PS), als Brussels staatssecretaris bevoegd voor huisvesting
© Bart Dewaele
| Nawal Ben Hamou (PS), als Brussels staatssecretaris bevoegd voor Huisvesting.
© Bart Dewaele
| Nawal Ben Hamou (PS), als Brussels staatssecretaris bevoegd voor Huisvesting.

Donderdag keurde de commissie Huisvesting van het Brussels Parlement het ontwerp van ordonnantie van staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) goed dat de uithuiszettingsprocedure hervormt en een algemeen moratorium invoert van 1 november tot 15 maart. Het Nationaal Syndicaat van Eigenaars en Mede-eigenaars (NEMS) bereidt een tegenaanval voor, schijft L’Echo.

Centraal in de hervorming van Ben Hamou staat onder meer een algemeen wintermoratorium voor alle - zowel openbare als private - woningen in het Gewest. Dit om "tegemoet te komen aan de absolute noodzaak om tijdens de winterperiode huisvesting voor iedereen te waarborgen en de meest kwetsbare huurders te beschermen", aldus de staatssecretaris.

Verhuurders die door het moratorium worden getroffen, zullen wel de onbetaalde huur kunnen innen dankzij de oprichting van een nieuw regionaal compensatiefonds. Een verzoek hiervoor kan echter pas worden ingediend vanaf 15 maart. Ben Hamou verwijst hiervoor naar – tijdelijke - administratieve moeilijkheden. De nieuwe uitzettingsprocedure zal daarnaast ook leiden tot onder meer een verlenging van de wettelijke termijnen. Zo worden de termijnen voor de uitvoerbaarheid van de uithuiszetting van 8 naar 40 dagen gebracht.

Het NEMS is sceptisch over de doeltreffendheid van deze "discriminerende" maatregelen, die "de betrokken verhuurders drie maanden extra huur riskeren te kosten". De organisatie werkt aan een beroep bij het Grondwettelijk Hof.

Na de commissie Huisvesting moet ook de plenaire vergadering nog stemmen over de bekrachtiging van de nieuwe hervorming van Ben Hamou. Dat zal een van de komende weken gebeuren.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?