Elke Roex stopt als schepen in Anderlecht: 'Tijd voor iets anders'

Steven Van Garsse
© BRUZZ
04/07/2023
Updated: 04/07/2023 17.22u

Elke Roex (Vooruit) stopt na september als schepen in Anderlecht. Ze gaat voor het Neerhof werken, een educatieve boerderij van de Vlaamse Gemeenschapscommissie in Dilbeek, op de grens met Anderlecht. Ze wordt als schepen opgevolgd door Bieke Comer.

"Na twintig jaar politiek is het tijd voor iets anders," zegt Elke Roex aan BRUZZ. "Al had ik de wissel zelf niet zo snel verwacht. Deze vacature bij het Neerhof kwam op mijn weg. Ik heb gesolliciteerd en kreeg de job."

Het Neerhof is een educatieve gezins- en jeugdboerderij van de Vlaamse Gemeenschapscommissie net buiten Brussel. Roex zal er de zakelijke kant op zich nemen en de organisatie van educatieve activiteiten.

Elke Roex is vandaag Nederlandstalige schepen in Anderlecht, bevoegd voor onderwijs, cultuur, financiën, economie en werk. Dat blijft ze tot eind september dit jaar. Daarna zal Bieke Comer, gemeenteraadslid voor Vooruit in Anderlecht, de fakkel van haar overnemen.

Bieke Comer voorzitter BGHM

| Bieke Comer volgt Elke Roex op als schepen.

Roex, die is opgegroeid in Anderlecht, zette haar eerste stappen in de politiek op het kabinet van Johan Vande Lanotte. Ze specialiseerde zich in de sociale economie. Ze werd in 2004 in het Vlaams parlement verkozen voor de toenmalige SP.A. Na de verkiezingen van 2009 zetelde ze in het Brussels parlement, waar ze ook fractieleider werd voor SP.A.

Ze nam in 2016 ontslag als fractieleider om zich te kunnen concentreren op het schepenambt, dat ze na de verkiezingen van 2012 opnam in de gemeente Anderlecht. Tussen 2019 en 2023 was ze naast schepen ook voorzitter van Vooruit Brussel.

Respect voor klimaat en biodiversiteit

Bij het Neerhof zijn ze blij met de komst van Elke Roex, die een duo zal vormen met "aanstormend talent" Gerum Dujardin. Die neemt de boerderijactiviteiten op zich.

Het duo moet de nieuwe richting gestalte geven waar het Neerhof voor heeft gekozen. "De klemtoon gaat nog meer liggen op het belang van land- en tuinbouw die het klimaat respecteert en biodiversiteit stimuleert," zegt voorzitter van de vzw Neerhof Lieven Boelaert. "Het Neerhof bouwt zo verder aan een werking rond een faire en duurzame voedselcultuur."

'Radicale en gedurfde keuze'

Anderlechts burgemeester Fabrice Cumps (PS) bedankt Roex voor haar inzet in het schepencollege, zo schrijft persagentschap Belga. "Ik heb bewondering voor de moed van Elke, die een radicale en gedurfde keuze maakt om haar leven te veranderen. Gedurende meer dan 10 jaar heeft Elke al haar energie gestoken in onze gemeente, om er de levenskwaliteit en de werking van de gemeente te verbeteren. Deze vrouw met karakter en die trouw is aan haar linkse overtuiging zal zeker gemist worden."

Ook Brussels staatssecretaris Ans Persoons, bevoegd voor onder meer Stedenbouw, Erfgoed en Europese en Internationale Betrekkingen, wenst Roex veel succes met de nieuwe uitdaging. "Na twintig jaar in de politieke spotlights is het tijd voor iets anders. Je hebt bijzonder veel kunnen verwezenlijken in die periode, daar mag je trots op zijn", schrijft Persoons op sociale media. Opvolgster Bieke Comer "neemt met veel goesting het schepenambt over" van Roex. "Ik ben heel gemotiveerd om me in te zetten voor een bloeiende gemeente Anderlecht", aldus Comer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Politiek, Elke Roex, Neerhof, gemeente Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni