Eindejaar 2023

Ex-politica Elke Roex blikt terug op 2023: 'Een kanteljaar in mijn leven'

LV
22/12/2023

Radiopresentator Bram Van de Velde maakte de hele week radio vanuit het Beursgebouw en nodigde elke middag een gast uit waarmee hij terugblikte op 2023. Vrijdag was dat voormalig Vooruit-politica en schepen van Anderlecht Elke Roex. "Ik had al langer besloten om te stoppen en toen ik de vacature bij het Neerhof zag, dacht ik: dit is het!"

Sinds oktober is Elke Roex niet langer schepen in Anderlecht, maar zakelijk en educatief leider bij jeugd- en gezinsboerderij het Neerhof in Dilbeek: "Ik ben er zelf als kind heel gelukkig geweest. Voor mij is de job de perfecte combinatie tussen doen en denken."

"Het verschil met mijn job als politica is groot", legt ze uit aan Bram. "Nu kan ik beter de balans tussen werk en privé vrijwaren. Je bent niet constant aanspreekbaar en ik ben ook niet meer op elk uur van de dag mails aan het checken", verklaart ze.

Eén jaar Good Move

Een kwart minder gemotoriseerd verkeer en ruim een derde meer fietsers in de Vijfhoek: dat is de in het oog springende balans na één jaar Good Move in Brussel-Stad op 1 augustus. "In Brussel-Stad kan je het invoeren van het circulatieplan omschrijven als een succes, terwijl we in Anderlecht de verkeerde aanpak gekozen hebben", meent Roex.

"We hebben een aantal inschattingsfouten gemaakt. We waren beter gestart met een klein deel van de gemeente", stelt ze. "Waar we ruimte van auto's afgenomen hebben, moesten we de bevolking ook meteen duidelijk maken wat er in de plaats kwam. Aan Clemenceau bijvoorbeeld waren parkeerplaatsen weggenomen, daar hadden we meteen een speeltuin moeten voorzien, zodat de bevolking de meerwaarde ontdekt."

"Het was een goed plan, maar op de verkeerde manier uitgevoerd en daardoor hebben we het omgekeerde bereikt van wat we voor ogen hadden: de stad leefbaarder maken", besluit ze.

Verkiezingsjaar

"De verharding van de bevolking tegenover politici, maar ook politici onderling, heeft meegespeeld in mijn keuze om mijn carrière om te gooien", vertelt ze. "Volgend jaar zal ik dan ook voor de eerste keer tijdens de verkiezingen vanaf de zijlijn toekijken."

"Volgens mij wordt het belangrijkste thema voor de verkiezingen de leefbaarheid van de stad, daarmee bedoel ik: netheid, veiligheid, mobiliteit en betaalbaar wonen. Daar liggen de Brusselaars wakker van", meent Roex. "Ik wens hen dan ook enthousiaste regeringen toe die zin hebben om samen te werken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni