Elsens schepen Diallo overweegt kandidatuur als president van Guinee

© PS
| Béa Diallo, schepen in Elsene voor PS.

"Béa president" scandeerden duizenden Guineese jongere toen Béa Diallo aankwam op de luchthaven van het land. De Elsense socialistische schepen is zowaar bereid om gehoor te geven aan hun verzoek."Als er een beweging ontstaat die om mij vraagt, dan neem ik mijn verantwoordelijkheden op."

Béa Diallo (PS) is schepen in Elsene van onder andere Financiën, Jeugd en Sport. Hij vertoeft vandaag in zijn land van herkomst, Guinee, voor zijn boksproject 'Fight for Africa'. Toen hij aankwam op de luchthaven, schreeuwden duizenden jongeren 'Béa president'. "Een journalist vroeg me vervolgens of ik kandidaat zou zijn, waarop ik heb geantwoord: 'als de mensen me het vragen en het politieke klimaat het toestaat, dan neem ik mijn verantwoordelijkheid en stel ik me kandidaat'."

Diallo is vandaag schepen in Elsene, en dat blijf hij ook, benadrukt hij. "Maar als mijn mandaat morgen afloopt en de mensen in Guinee vragen op mij te kunnen stemmen, dan geef ik daaraan gehoor."

Hoewel Diallo grotendeels opgroeide in Europa, is hij altijd nauw betrokken gebleven bij Guinee. "Ik zag dat mijn land enorm veel potentie had, maar ik zag hoe politici het land tegenhielden, dus ik besloot zelf de politiek in te gaan om er meer over te leren. Dat heb ik in België gedaan, maar ik heb er altijd over nagedacht om die kennis ooit in te zetten in Guinee. Toch is het nooit mijn ambitie geweest om president van Guinee te worden. Maar als men het mij vraagt, zal ik het doen."

Legaal gezien zou het volgens Diallo niet moeilijk zijn om zich kandidaat te stellen. Hij heeft immers een dubbele nationaliteit. De huidige president, Alpha Condé, heeft immers ook een dubbele, Guinees-Franse nationaliteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?