Elsene vervangt rubbermat voetbalveld door kurk

© Michaël Michiels
| Albert Demuyterstadion in Elsene

Het synthetische grasveld in het Albert Demuyterstadion in Elsene maakt plaats voor een vloerbedekking in kurk. Het veld met de omstreden, mogelijk kankerverwekkende, rubberkorrels was na 14 jaar hoogdringend aan vervanging toe. "Kurk is goedkoper, beter voor gezondheid en milieu", zegt Elsens schepen van Sport, Béa Diallo (PS).

De werken aan het synthetische voetbalterrein van het Elsense sportcentrum Albert Demuyter zijn maandag gestart en duren drie weken. Het grasveld was al langer aan vervanging toe. Het gaat al veertien jaar mee, terwijl synthetische grasvelden normaal gezien om de tien jaar vervangen moeten worden.

Niet alleen de slechte staat van het veld, maar ook de mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberkorrels deden het gemeentebestuur in actie treden. Op sportvelden worden vaak rubberkorrels verwerkt om ze weerbestendig te maken en voor meer schokdemping en grip. De korrels, die die het resultaat zijn van gerecycleerde autobanden, bevatten echter stoffen die kankerverwekkend zouden zijn. Begin 2018 sloeg de toenmalige Ecolo-oppositie daarover alarm.

Daarom zal het nieuwe veld bestaan uit kurkkorrels. In Wallonië zijn ondertussen al bij enkele velden de rubberkorrels vervangen door korrels uit kurk, maar in Brussel is het Elsense voetbalterrein het eerste synthetische veld dat getransformeerd wordt.

Verwaarloosbaar

Hoewel rubberkorrels veel potentieel schadelijke stoffen zoals zware metalen bevatten, blijkt uit onderzoek van het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) en van het Nederlands Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het risico voor de gezondheid vrijwel verwaarloosbaar is.

“Het risico dat de huid deze korreltjes absorbeert, lijkt me zeer klein, om niet te zeggen onbestaand”, verduidelijkt ook Professor Alfred Bernard, toxicoloog aan de UCL, op de website van Stichting tegen Kanker. “Zelfs in het geval van een blessure is er nauwelijks sprake van absorptie, omdat de wonde onmiddellijk wordt schoongemaakt.”

Béa Diallo, lijsttrekker in Elsene voor PS

De Elsense schepen van Sport, Béa Diallo, benadrukt dat hij wel nog steeds overtuigd is van de beslissing kurkkorrels te gebruiken.

"Er zijn inderdaad studies die aantonen dat rubberkorrels niet of amper schadelijk zouden zijn, maar wij nemen het zekere voor het onzekere. De gezondheid van de kinderen en de veilige uitoefening van de sport in Elsene behoren tot onze prioriteiten. Bovendien is kurk milieuvriendelijk en zelfs iets goedkoper dan rubber, dus al bij al was het een gemakkelijke beslissing," aldus Diallo.

Kosten

Van de 45 synthetische grasvelden in Brussel zullen er 36 op een subsidie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen rekenen. "Het Gewest maakt 10,4 miljoen euro vrij voor de renovatie van Brusselse kunstgrasvelden", zegt Christophe Vancutsem, woordvoerder van staatssecretaris voor Gemeentelijke Sportinfrastructuur Fadila Laanan (PS).

"Het sportcentrum Albert Demuyter is het eerste dat hiervan gebruikt maakt, en rekent bijna 280.000 euro voor de werken. Wij financieren er 60 procent van. De rest is voor de gemeente zelf. De vervanging van rubberkorrels door onschadelijke materialen zoals kurk of kokos is erg belangrijk voor Fadila Laanan. Zij is niet overtuigd van de ongevaarlijke aard van rubber en neemt liever voorzorgsmaatregelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?