Gewest maakt ruim 10 miljoen vrij voor sanering synthetische grasvelden

© Peter Dhondt/BRUZZ

De Brusselse regering maakt een groot budget vrij voor de vernieuwing van 36 synthetische grasvelden in Brussel. Ze doet dat uit vrees dat de rubberkorrels op die velden kankerverwekkend zijn. "Zo lang we geen bewijs hebben van de onschadelijkheid van die rubberkorrels, moeten we voorzichtig zijn."

Vorig jaar kaartten de gemeenteraadsleden van Ecolo in Elsene het mogelijke gevaar van rubberkorrels op kunstgrasvelden, zoals dat in Elsene. De korrels zijn gemaakt van oude rubberbanden, mogelijk zijn ze kankerverwekkend.

Van de 45 synthetische grasvelden in Brussel met de mogelijk problematische rubberkorrels, zullen er 36 op een subsidie van het Gewest kunnen rekenen. Dat maakt daarvoor 10,4 miljoen euro vrij, weet La Dernière Heure.

Met de subsidies zullen deze 36 kunstgrasvelden in 17 Brusselse gemeenten vernieuwd kunnen worden. Daarvoor lanceerde Brussels staatssecretaris van Gemeentelijke Sportinfrastuctuur Fadila Laanan (PS) een projectoproep.

Alternatieven

"Sommige kunstgrasvelden zullen helemaal vervangen worden, anderen gaan alleen de rubberkorrels vervangen", zegt Laanan aan La DH. "Onze kennis over de mogelijke gevaren van de rubberkorrels is onvoldoende. Zo lang we de onschadelijkheid van die korrels niet bewezen hebben, moeten we heel voorzichtig zijn. Er bestaan alternatieven voor de rubberkorrels."

Zo kunnen synthetische grasvelden gebruik maken van kurkkorrels. Die zouden zo'n 5 tot 6 euro per vierkante meter kosten. Korrels die van gerecycleerd plastic gemaakt zijn, kunnen 12 euro per vierkante meter kosten, weet La DH.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?