Laanan laat kunstmatige grasvelden onderzoeken

© Google
| De groenen van Elsene slaan alarm over dit voetbalveld met kunstmatig gras (l.)

Staatssecretaris voor Gemeentelijke sportinfrastructuur Fadila Laanan (PS) wil met een studie nagaan of het synthetische voetbalveld van Elsene gezondheidsrisico’s inhoudt. De kunstmatige grasmat is namelijk bewerkt met rubber van autobanden en dat zou volgens Amerikaans onderzoek kankerverwekkend zijn.

Het waren de Elsense gemeenteraadsleden Audrey Lhoest en Yves Rouyet, beiden Ecolo, die vorige week de kat de bel aanbonden. Zij kaartten toen de versleten toestand van het synthetische voetbalveld van de gemeente aan. “Normaal gezien moet zo’n grasmat om de tien jaar vervangen worden, maar deze is al veertien jaar oud en ligt er nog altijd.”

“De kunstmatige grasmat is bovendien bewerkt met rubber van autobanden en dat zou kankerverwekkend zijn”, oordeelden Lhoest en Royet op basis van Amerikaans onderzoek. Staatssecretaris voor Gemeentelijke sportinfrastructuur Fadila Laanan (PS) heeft daarom een onderzoek besteld dat moet nagaan of het rubber op het voetbalveld wel degelijk gezondheidsrisico’s inhoudt.

Geen synthetische velden meer in de toekomst

In afwachting van de resultaten nam Laanan wel al de beslissing om in de toekomst de subsidie van dergelijke voetbalinfrastructuur stop te zetten. Die maatregel geldt niet alleen voor de gemeente Elsene, maar voor heel het Brussels Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?