| Het OCMW wil Jettenaren met middeninkomens steunen.

Energiefactuur: alleenstaande ouders in Jette krijgen extra steun

Jasmijn Post
© BRUZZ
07/11/2022

Het OCMW van Jette wil voorkomen dat huishoudens in de financiële problemen komen door de stijgende energieprijzen, en gaat daarom tussenkomen door het verschil te betalen tussen de factuur met de oude en de nieuw energieprijs. De gemeente mikt in eerste instantie op huishoudens die normaal net rondkwamen, zoals gepensioneerden of alleenstaande ouders.

Het OCMW kwam eerder ook al tussen bij de energiefactuur, maar die maatregel gold destijds alleen voor mensen die al begunstigden waren van het OCMW. Die groep is nu uitgebreid. Dat betekent dat de criteria voor het sociaal onderzoek worden versoepeld. "We willen mensen steunen die tot nu toe alles konden betalen. We willen vermijden dat deze mensen verarmen door de crisis," zegt Colienne Krings, kabinetschef van OCMW-voorzitster Nathalie Vandenbrande.

"Een alleenstaande moeder met twee kinderen die werkt en een salaris heeft, zou met haar loon en kinderbijslag boven onze richtlijn uitkomen," zegt Krings. "Ze verdiende te veel voor hulp van het OCMW. Maar als ze vandaag met een factuur komt met een bedrag dat is verdubbeld of verdriedubbeld, kan ze wél steun verwachten van het OCMW."

Jette werkt voor deze maatregel met subsidies van het federale Gas- en Elektriciteitsfonds. Ook de Stad Brussel riep eerder al op om naar het OCMW te stappen met een hoge energiefactuur.

Het OCMW van Jette zal nog wel een sociaal onderzoek moeten uitvoeren om te zien wie in aanmerking komt en wie niet. Deze week – van 7 tot 10 november – heeft het OCMW een energieloket geopend in het gemeentehuis. OCMW-medewerkers beantwoorden daar vragen tijdens de openingsuren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni