Etienne Noël: 'Ik blijf cumuleren zolang het mag'

SDS
© BRUZZ
30/03/2017

Schaarbeeks gemeenteraadslid Axel Bernard (PVDA) legde schepen van Werk Etienne Noël (MR) woensdag voorzichtig het vuur aan de schenen over het feit dat hij zijn schepenambt met een directeurspost bij de GIMB combineert. Noël reageerde gepikeerd: "Tot 2018 mag het en zal ik het blijven doen. Ik kan u verzekeren dat ik bij alle vergaderingen waar ik bij moet zijn, aanwezig ben."

Aanleiding voor de interpellatie van Bernard tijdens de gemeenteraad was het feit dat een boekhoudster van de Schaarbeekse gemeente-vzw 'Mission Locale pour L'Emploi et la Formation' een paar jaar lang geld verduisterde voor een bedrag van in totaal 184.000 euro, geld dat nu wel gerecupereerd is.

Het PVDA-gemeenteraadslid vroeg schepen Noël voorzichtig hoe die zijn toezichtsfunctie als bevoegd schepen kon combineren met zijn fulltime positie als directeur bij de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel (GIMB). Onlangs raakte bekend dat de vier directeurs van de GIMB samen 1 miljoen euro verdienen per jaar - Noël zelf krijgt 214.000 euro. De Brusselse regering liet daarop weten dat het aantal directieleden teruggebracht zou worden naar twee.

"Ik vind het ongelukkig dat de malversaties bij de Mission Locale aangewend worden voor politieke doeleinden", reageerde Noël. "Zelfs een onafhankelijke boekhouder die wij jaarlijks de boeken lieten nakijken, heeft de fraude niet ontdekt."

Eerder had hij in de media al verzekerd wel degelijk een fulltime bestuurder te zijn van de GIMB. Nu benadrukte Noël dat hij zijn schepenambt, waarvoor hij ruim 90.000 euro verdient, "met de nodige beschikbaarheid en energie" uitoefent. "Ik combineer al jaren een politiek mandaat met een job. Ik kan u verzekeren dat ik bij alle vergaderingen waar ik bij moet zijn, aanwezig ben."

'In 2018 keuze'
Cumuls bij politici waren ook al ten tijde van Louis Bertrand en Paul Henri Spaak zeer gebruikelijk, ging de MR-schepen verder. "Maar de mentaliteit is nu veranderd. Vanaf 2018 verbiedt de Brusselse wetgever bepaalde cumuls. Dat jaar zal ik ook mijn keuze maken."

Daarna begon hij aan een uitgebreid exposé over de afname van de werkloosheid in Schaarbeek, die van 24 procent in 2006 zakte naar 20 procent nu. De jeugdwerkloosheid daalde volgens Noël in die periode van 40 procent naar 28,4 procent. "Schaarbeek is een voorloper op het vlak van werkgelegenheidsbeleid. Andere gemeenten vragen me om raad."

Bernard chronometreerde Noëls antwoord en kwam uit op 18 minuten. "Met uw antwoord wil u vooral bewijzen dat de vzw goed werk verricht. Dat heb ik nooit ontkend", zei Bernard. "Maar veel gemeenten in de provincie Luxemburg hebben niet eens een voltijdse schepen met de belangrijke bevoegdheid Werk. U heeft sinds januari vier zittingen van het college gemist. Ik vraag aan u hoe u verantwoordt deze job met een andere te combineren. Wat doet u zelf concreet om de werkloosheid aan te pakken?"

Noël raakte even van zijn à propos. "Mensen werk vinden is de verantwoordelijkheid van Actiris. (...) Ik blijf sereen, ik ga hier niet in op achterklap."

Burgemeester Clerfayt (DéFi) mengde zich nog even in het debat toen hij verzekerde dat hij de schepen tijdens de weekends geregeld in de gangen van het stadhuis tegenkomt. "Het gaat hier niet om een 9-to-5-job."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni