Europees Parlement kort plenaire vergadering drastisch in

Het Europees Parlement in Brussel Het Europees Parlement in Brussel
© PhotoNews
| Het Europees Parlement in Brussel.
© PhotoNews
| Het Europees Parlement in Brussel.

Het Europees Parlement kort zijn plenaire vergadering deze week drastisch in. Naar aanleiding van de verspreiding van het nieuwe coronavirus wordt de sessie dinsdagavond reeds stopgezet. Dat hebben de fractievoorzitters maandag beslist.

De plenaire vergaderingen van het Europees Parlement lopen normaal gezien van maandagavond tot donderdagmiddag. Nadat vorige week reeds was beslist om de sessie van deze week eenmalig niet in Straatsburg, maar in Brussel te laten doorgaan, viel nu ook de beslissing om drastisch te snoeien in de agenda.

Maandag om 17 uur verklaarde voorzitter David Sassoli de vergadering officieel voor geopend, maar meteen daarna konden de parlementsleden alweer huiswaarts keren. Ze worden pas dinsdag om 9 uur terug verwacht. Dan zal er gedebatteerd worden over internationale vrouwendag, het coronavirus, de onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting en de onrust aan de Grieks-Turkse grens, maar stemmingen zullen niet plaatsvinden.

Sowieso zal na het laatste debat de plenaire vergadering geschorst worden. Woensdag en donderdag komen de parlementsleden niet meer bijeen. Volgens Sassoli willen de parlementsleden dat hun halfrond zo normaal als mogelijk functioneert, maar moeten in het kader van de verspreiding van COVID-19 ook de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden.

Het is nog niet duidelijk wat het lot wordt van de volgende plenaire vergadering die op de agenda staat en die van start gaat op maandag 30 maart. Volgens een woordvoerder bestaan er voor de 704 Europarlementsleden geen mogelijkheden om vanop afstand te stemmen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?