Executie VUB-gastdocent Djalali in Iran uitgesteld

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 2 december 2020
Updated: 02-12-2020 - 18:06

Wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali is toch nog niet overgebracht naar de executiegevangenis, meldt Amnesty International aan persbureau Belga. Zijn dreigende executie lijkt daarmee minstens voor enkele dagen afgewend.

Zijn executie is uitgesteld, bevestigde zijn vrouw Vida Mehrannia aan VTM Nieuws.

Dinsdag was nog gezegd dat Djalali overgebracht zou zijn naar de gevangenis van Karaj, vaak de laatste stap voor een executie, maar dat blijkt (nog) niet te kloppen, meldt Amnesty International. De Iraans-Zweedse wetenschapper en VUB-gastdocent verblijft nog steeds in de Evin-gevangenis in Teheran, maar zijn situatie blijft kritiek.

De vrouw van Djalali, Vida Mehrannia, had dinsdag contact met zijn advocate. Zij liet verstaan dat Iran voor het eerst toegegeven heeft Djalali te gebruiken om hun diplomaat Assadollah Asadi vrij te krijgen, want die staat momenteel terecht in België voor het plannen van een terroristische aanslag.

Daardoor lijken ze Djalali als pasmunt te willen gebruiken. Djalali's vrouw en zijn collega Gerlant Van Berlaer (VUB) roepen de Belgische en Europese autoriteiten op om snel in te grijpen.

Wilmès belt Iraanse ambtgenoot

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) gooit zich op de zaak en had woensdag een telefoongesprek met haar Iraanse ambtgenoot Javad Zarif. Over de inhoud van het gesprek wenst haar kabinet niet uit te wijden.

Bronnen bij Buitenlandse Zaken zeggen wel dat gesproken is over het lot van Djalali. Wilmès zou benadrukt hebben dat België principieel tegen de doodstraf is en dat ons land zich verzet tegen de doodstraf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?