Extra subsidies voor vzw zet kwaad bloed bij oppositie in Elsene

© Mathieu Nicaise via Twitter
| Het gemeentehuis van Elsene, de voormalige woning van operazangeres Maria Malibran.

De vzw La maison qui chante in Elsene krijgt jaarlijks een subsidie van 12.500 euro toegekend. Maar dit jaar komt daar nog eens 20.000 euro bovenop. De oppositie spreekt van belangenvermenging omdat de kabinetschef van de schepen van Cultuur ook actief zou zijn binnen diezelfde vzw.

Lberaal oppositielid Viviane Teitelbaum (MR) kaartte de zaak aan tijdens de gemeenteraad van vorige week donderdag. La maison qui chante, een vzw die al jaren ijvert voor kwaliteitsvolle performances in Elsene, krijgt elk jaar 12.500 euro toegestopt. "Dat is al jaren zo, en dat vind ik ook helemaal geen probleem. De vzw levert heel goed werk, en wordt over het algemeen geprezen om haar goede werking," zegt ze aan de telefoon.

"Maar waar ik het wel moeilijk mee heb, is dat ze dit jaar 20.000 euro extra krijgen. En dat terwijl de kabinetschef van de schepen van Cultuur (Kélountang Ndiaye, Ecolo, red.) ook actief is binnen diezelfde vzw," stelt Teitelbaum. "Dat is toch duidelijk een belangenconflict?"

Onze redactie nam contact op met de kabinetschef in kwestie, Thomas Prédour, maar hij wenste liever niet te reageren.

De burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis (Ecolo) reageert wel. "De vzw heeft het extra geld nodig om verder te kunnen functioneren in deze tijden van crisis," zegt hij aan BRUZZ. "Ik was niet op de hoogte dat Thomas Prédour ook als artiest actief is binnen de vzw, maar wat dan nog? Meneer Prédour heeft een tijdelijk contract bij de gemeente en werkt er halftijds tot eind juni."

Volgens de voorzitter van de vzw staat de kabinetschef op geen enkele manier in verbinding met de vzw. Hij maakt geen deel uit van de vereniging en ontvangt ook geen loon. Olivier Battesti: "Als hij al factureert dan is dat vanuit zijn statuut als kunstenaar."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?