Fabian Maingain (Défi)

Fabian Maingain (Défi): ‘N-VA niet in Brusselse regering’

SVG
© BRUZZ
04/03/2023

Als de N-VA onmisbaar blijkt voor de vorming van een Brusselse regering, moet ze geïsoleerd worden, zegt het Défi-kopstuk. Dat kan door in dat geval de antiblokkeringsprocedure te activeren.

De Brusselse Défi-voorzitter Fabian Maingain zegt dat in een interview met La Capitale.

“De N-VA heeft een destructief project voor Brussel", zegt Maingain. "Wie de belangen van de Brusselaars verdedigt kan er zich niet bij neerleggen dat er met de N-VA wordt samengewerkt. Haar nationalistisch project staat haaks op de belangen van de Brusselaars.”

“Als de N-VA mathematisch nodig is voor een Brusselse regering, dan zijn er de constitutionele procedures die toelaten om de N-VA te isoleren en om met een meerderheid van Franstaligen en Nederlandstaligen te werken.”

Maingain verwijst hiermee naar de antiblokkeringsprocedure, die het mogelijk maakt om, na een afkoelingsperiode, ordonnanties te stemmen zonder dubbele meerderheid (van Franstaligen en Nederlandstaligen).

De uitspraak is een reactie op een eerdere uitsprak van Rudi Vervoort (PS) die gezegd had zich niet te zullen verzetten tegen een deelname van de N-VA aan een Brusselse regering. “Als het niet anders kan, waarom zouden we ons daar tegen verzetten,” zei Vervoort toen. “Ik denk niet dat de N-VA er op uit is om de instellingen te blokkeren.”

Regeringscrisis

Maingain laat zich ook uit over de Brusselse regeringscrisis. Hij gelooft dat er een oplossing zal komen over de discussie over Josaphat-site (een braakliggend terrein dat intussen waardevol natuurgebied is geworden, en waar PS 1200 woningen wil bouwen. Ecolo blokkeert het project, nvdr). “Niets doen is geen optie,” zegt hij. Hij vindt dat er een evenwicht moet worden gevonden tussen de bouw van woningen en het behoud van de biodiversiteit en vindt Ecolo en Groen met een alternatief moeten komen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie