Federale formatie: N-VA roept op om Vlaams front te vormen

© PhotoNews
| Bart De Wever, voorzitter van N-VA.

N-VA-voorzitter Bart De Wever roept de Vlaamse partijen op om "niet te plooien voor de oekazes van de PS en een Vlaams front te vormen". De PS heeft volgens hem een dictaat uitgevaardigd dat de regering een minderheid moet hebben aan Vlaamse kant en een links beleid moet voeren.

"Het kan niet dat een kleine partij als de PS haar wil oplegt", vond de N-VA-voorzitter. Hij wees erop dat Open VLD al in december "geplooid" was en dat de druk op CD&V groot zal worden om "ook te plooien". "Ik lanceer een oproep om dat niet te doen", zei De Wever vlak voor de start van het partijbureau. Een links regering is niet wat de Vlaamse kiezer wil, benadrukte hij.

Cordon sanitaire rond N-VA

De N-VA-voorzitter tast in het duister hoe het nu verder moet met de federale regeringsonderhandelingen. De PS en de N-VA waren noodwendig voor de vorming van een federale regering, maar de PS heeft een cordon sanitaire opgetrokken rond de N-VA, aldus De Wever. En dus rest enkel een Vivaldi-meerderheid als men geen verkiezingen wenst uit te schrijven. De Wever is geen voorstander van een nieuwe stembusgang.

De Wever ziet ook weinig heil in een noodregering. "Ik weet niet wat dat betekent. Als die de meerderheid in de Kamer krijgt, is het een gewone regering." Bovendien zou zo'n noodregering een meerderheid moeten zoeken voor de nodige begrotingsmaatregelen. Als de ontslagnemende regering steun zou vinden bij socialisten en groenen, dan zitten we bij Vivaldi, verklaarde De Wever.

Insitutionele discussies

"Het federalisme is aan de doodstrijd bezig, maar de Franstalige partijen willen dat niet onder ogen zien", stelde Bart De Wever. Bij de Franstalige kopstukken is dat besef er wel, maar ze durven het niet toe te geven, vervolgde hij. Tijdens de onderhandelingen was volgens hem ook aan Franstalige kant het besef er dat er een communautair akkoord nodig was. "Er lag zelfs een schema op tafel."

Wie aan PS-zijde wel toegeeft dat nieuwe, institutionele discussies nodig zijn, is voormalig Brussels minister-president Charles Picqué. De Franstalige socialisten willen evenwel niet beschuldigd worden van de "verscheuring van het land", aldus de burgemeester van Sint-Gillis. "Het zijn de Vlaamse partijen die een staatshervorming vragen, niet de Franstaligen. Het is aan de Vlamingen om serieuze toegevingen te doen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?