Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media

| Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media.

Felle reacties na Magnettes uitspraken over gemeenschappen: 'Niet afschaffen wat goed is'

KVDP
© BRUZZ
12/12/2020

Het voorstel van PS-voorzitter Paul Magnette voor een staatshervorming waarbij de gewesten worden versterkt en de gemeenschappen afgeschaft, kan op de steun van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert rekenen. Maar N-VA, CD&V en Vlaams Belang schieten het idee af. “Vereenvoudigen door alles wat goed is af te schaffen, is een slecht idee”, vindt Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V).

In De afspraak op vrijdag geeft PS-voorzitter Paul Magnette aan dat zijn partij openstaat voor een staatshervorming. De gewesten mogen meer bevoegdheden krijgen, maar de gemeenschappen zijn overbodig. “Twee gemeenschappen in Brussel: voor ons heeft dat geen zin meer”, zei Magnette.

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) reageert verontwaardigd op de uitspraken van Magnette. “Wij zijn helemaal tegen dat idee," zegt hij aan BRUZZ. "Het is belangrijk dat beide gemeenschappen blijven investeren in scholen, crèches, welzijn en cultuur. Vlaanderen investeert nu 1 miljard in Brussel. Als de gemeenschappen verdwijnen, zal dat niet meer het geval zijn."

Dalle verwijst naar instellingen die rechtstreeks gefinancierd worden door de Vlaamse gemeenschap, zoals het Huis van het Nederlands. Die zouden dan verdwijnen, vreest de minister. “We moeten de band van het Nederlands blijven versterken. Het Nederlandstalige onderwijs is ook de sterkste garantie op de arbeidsmarkt, ook in Vlaanderen.”

"Leer maar goed Frans als je de band met Vlaanderen wil doorknippen."

Cieltje Van Achter (N-VA)

Het voorstel van Magnette kan op de steun rekenen van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. “Brussel is een kosmopolitische stad die je niet meer bestuurt vanuit andere gemeenschappen”, schrijft Lachaert op Twitter.

“Onbegrijpelijk”, vindt dan weer Brussels parementslid voor N-VA Cieltje Van Achter. “Leer maar goed Frans als je de band met Vlaanderen doorknipt.”

“De gemeenschappen afschaffen zou de doodsteek zijn voor de Vlaamse gemeenschap in Brussel. Sport, onderwijs, kinderopvang, dat zijn zaken waar Vlamingen in Brussel ervoor kiezen om daar in het Nederlands beroep op te doen. Die zaken zijn er dankzij de Vlaamse Gemeenschap”, zegt Van Achter. “Het enige ziekenhuis waar je er zeker van bent dat je in het Nederlands wordt geholpen, is het UZ Brussel.”

Europarlementslid Geert Bourgeois noemt de oprichting van het Brussels Gewest op zich al een grote fout.

“In realiteit is de tweetaligheid à la PS er een waar het Nederlands een vierderangsrol krijgt", reageert Brussels parlementslid voor Vlaams Belang Dominiek Lootens-Stael. “De rusthuizen en ziekenhuizen hebben nu reeds een tweetalig statuut maar naar een Nederlandstalige dienstverlening is het zoeken.”

Vereenvoudigen

Dat de Nederlandstalige dienstverlening erop zou achteruitgaan in het scenario dat Magnette voorstelt, denkt ook Dalle. “Kijk naar de instellingen van het Brussels Gewest. Zelfs binnen instellingen van de GGC is de plaats van het Nederlands niet gegarandeerd”, aldus de Vlaamse minister van Brussel.

Met zijn voorstel wil Magnette de politieke besluitvorming vereenvoudigen. “Dat hij dan maar eerst begint met door het Brussels Gewest eenvoudiger te maken, door een beter bestuur en een geïntegreerd beleid”, aldus Dalle. De macht van de gemeenten moet aan banden worden gelegd, klinkt het. “Vereenvoudigen door alles wat goed is af te schaffen, is een slecht idee.”

Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) is minder negatief. Ze wil "de rol van de gemeenschappen, gewesten en gemeenten zonder taboe herbekijken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Paul Magnette, staatshervorming, Benjamin Dalle, Cieltje Van Achter

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni