Fouad Ahidar (Vooruit.brussels) tijdens een plenaire vergadering in het Brussels parlement op 20 oktober 2022
© Belgaimage | Fouad Ahidar (Vooruit.brussels) neemt ontslag.

Fouad Ahidar neemt ontslag uit Vooruit: 'Diep geschokt door racisme binnen de partij'

BVR
© BRUZZ
03/12/2023

Fouad Ahidar neemt ontslag uit Vooruit. Hij zegt diep geschokt te zijn door de vele blunders, de manier waarop de partij wordt geleid en de veroordelingen voor racisme en seksisme. "Erger nog, de racistische en seksistische uitlatingen van de voormalige voorzitter van de partij hebben de bijna unanieme steun van het politiek bureau." Ahidar blijft zetelen in het Brussels parlement en wil opnieuw opkomen bij de verkiezingen in 2024, laat hij weten aan BRUZZ. Volgens staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit) is het ontslag ingegeven door ontevredenheid over zijn plaats op de lijst.

"De voorbije 20 jaar heb ik de waarden en kleuren van SPA en daarna Vooruit met trots vertegenwoordigd", zegt hij in een persbericht. "Maar vandaag is het tijd om de stilte te doorbreken en de brutale realiteit die mijn politieke partij heeft ondermijnd onder ogen te zien. Vandaag verhef ik mijn stem om stevig en publiekelijk aan te klagen wat niet langer kan.'"

"De partij is een weg ingeslagen die niet langer overeenkomt met mijn fundamentele waarden van solidariteit, rechtvaardigheid, gelijkheid en vrijheid. Juist omdat deze waarden de essentie zijn van mijn politieke engagement wil ik ze blijven verdedigen door een andere weg in te slaan."

Rousseau verdedigd

"Ik ben diep geschokt door de vele blunders, de veroordelingen voor racisme en seksisme, en door de manier waarop de partij wordt geleid, evenals door het betreurenswaardige beheer van onze partij, die meer bezig is met haar imago dan met haar waarden. De beslissingen die onlangs zijn genomen komen niet meer overeen met de essentie of de oorspronkelijke waarden van de socialistische partij. Het beleid om kinderen op te sluiten en de onmenselijke aanscherping van het migratiebeleid zijn hier flagrante voorbeelden van."

"Erger nog, de racistische en seksistische uitlatingen van de voormalige voorzitter (Conner Rousseau, red.) van de partij hadden een grote ethische discussie moeten uitlokken. Maar nee, het gedrag van Rousseau heeft de bijna unanieme steun van het politiek bureau. Dit gooit onze geloofwaardigheid te grabbel. Gelukkig kwam het ontslag, maar het kwam te laat en liet zijn sporen na. Het is een onuitwisbare vlek op onze politieke integriteit en een bewijs van de moraal aan de top", aldus Ahidar.

"De exorbitante concentratie van macht, ten koste van interne democratie en transparantie, is gewoonweg onaanvaardbaar. Dit (ontslag, red.) is het hoogtepunt van een proces, met name in gang gezet door de tendensen binnen de partij en mijn uitsluiting uit het Nationaal Bureau van Vooruit, meer dan een jaar geleden." Die kwam er nadat Ahidar tegen de Vooruit-richtlijn in ging en tegen een verbod op onverdoofd slachten stemde. "Deze gebeurtenissen brachten me ertoe mijn plaats binnen de partij te heroverwegen en een duidelijk standpunt in te nemen over de komende verkiezingen."

"Ik ga zeker opkomen in 2024. Hoe, dat weet ik nog niet."

Fouad Ahidar

Aan BRUZZ laat Ahidar weten dat hij in het Brussels parlement blijft zetelen. "Ik werk verder, ook in samenwerking met de leden van One.Brussels-Vooruit in het Brussels parlement. Ik weet zelfs niet of dat als onafhankelijke moet, want Vooruit heeft nooit bestaan in het Brussels parlement, het is One.Brussels. Maar dat zien wel wel. Dit is een breuk met Vooruit nationaal", aldus Ahidar.

Ik ga ook zeker opkomen in 2024", gaat hij verder, "hoe weet ik nog niet. Maar ik voel me sterk, heel sterk. Ik vind het spijtig, maar ik voel me beter nu. Franchement, ik had dit eerder moeten doen."

Lijstduwer

De positie van Ahidar was al niet evident bij Vooruit, na zijn afwijkende stem over het onverdoofd slachten. Uitlatingen over de aanval van Hamas, dat het om een 'kleine reactie' ging, brouilleerden verder de relaties.

Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit) heeft intussen ook gereageerd op X. "Jammer dat je niet tevreden was met je lijstduwersplaats", schrijft ze. "Voor ons is inhoud belangrijker dan postjes. Natrappen was niet nodig."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Jette, Politiek, Fouad Ahidar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie