Fouad Ahidar (SPA), Eerste Ondervoorzitter van het Brussels Parlement
© PhotoNews | Fouad Ahidar (Vooruit)

Fouad Ahidar noemt Hamas-aanval op Israël 'een kleine reactie'

© BRUZZ
08/11/2023
Updated: 08/11/2023 19.27u

"In Auschwitz werden praktisch dezelfde methoden toegepast". Tijdens een interview op het YouTube-kanaal Zinneke.tv over het conflict in Gaza, doet Fouad Ahidar (Vooruit), Brussels parlementslid en voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), enkele bijzonder controversiële uitspraken. Vooruit laat weten afstand te nemen van de uitlatingen.

In de video, die op 5 november op het YouTube-kanaal van Zinneke.tv werd geplaatst, vergelijkt Ahidar de acties van Israël met de genocide op de joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Ik denk dat iedereen kan zien dat dit menselijke genocide is. Ik kan die term gebruiken. Ik ging naar Auschwitz in Polen, om te zien wat genocide is, wat een bloedbad is, en vandaag zie ik dat praktisch dezelfde methodes worden gebruikt (in Gaza).”

Later in de video meent Ahidar dat Israël 75 jaar lang "alles heeft gedaan om deze Palestijnse bevolking uit te roeien". Hij voegt eraan toe dat "elk mens het verdient om te leven", maar dat de Israëli's "oogsten wat ze zaaien".

"Een kleine reactie van Hamas"

De terreuraanslag van 7 oktober noemt hij verderop in het gesprek “een kleine reactie van een deel van Hamas" en hij zegt dat hij betreurt dat "de wereld zich helaas alleen op dat deel focust".

Vooruit, zijn partij, laat weten dat ze zich distantiëren van Ahidar's uitspraken: “Vooruit veroordeelt elke vorm van geweld. Zowel de gruwel gepleegd door de terroristische organisatie Hamas, als het geweld gepleegd door Israël in de Gazastrook. We staan aan de kant van de onschuldige slachtoffers en pleiten voor een humanitair staakt-het-vuren,” benadrukt de woordvoerder van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.

Zonder hem expliciet bij naam te noemen, distantieert ook Ans Persoons, staatssecretaris in de Brusselse regering voor Vooruit, zich van haar partijgenoot op X, het vroegere Twitter.

Fouad Ahidar komt in 2024 op in Jette. Hij is nog altijd lid van Vooruit, al werd hij in 2022 uit het partijbestuur gezet. Toen ging hij tegen de partijlijn in door in het Brussels Parlement te stemmen tegen een verbod op onverdoofd slachten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie