Fouad Ahidar trekt boetekleed aan na omstreden uitspraken: 'Ik betreur onnodige polemiek'

© BRUZZ
09/11/2023
Updated: 09/11/2023 14.55u

Fouad Ahidar, de voorzitter van de Raad van de VGC en Brussels parlementslid voor Vooruit.brussels, betreurt het dat zijn controversiële opmerkingen over het geweld in het Midden-Oosten, en in het bijzonder de aanval van Hamas op een festival en enkele dorpen in het zuiden van Israël, begin vorige maand, voor een polemiek hebben gezorgd. "Ik veroordeel alle vormen van geweld en bied excuses aan voor de vergelijking van de Israëlische aanvallen met de Holocaust, want die kan door zijn uitzonderlijke aard niet vergeleken worden met het lot van het Palestijnse volk gedurende de afgelopen 75 jaren."

Ahidar bevindt zich sinds woensdagavond in het oog van de storm na een aantal omstreden uitspraken in een lang interview met Zinneke.tv op YouTube. Het Brussels parlementslid van Vooruit.brussels vergeleek daarin de aanvallen van het Israëlische leger op Gaza met de Holocaust en noemde de aanslagen van Hamas op een dance festival en enkele dorpen in het zuiden van Isräel, een maand geleden, een 'kleine reactie' op 75 jaar bruut geweld.

In een verklaring, die hij vanmiddag in een bijzaaltje van het Brussels parlement voorlas, zegt hij dat hij zich in het interview met Zinneke.tv niet zorgvuldig genoeg heeft uitgedrukt. "Ik kies de kant van alle slachtoffers, Israëlisch of Palestijns en excuseer me dat dat in het interview niet zo is overgekomen. Maar, iedereen die me kent, weet dat ik al jaren strijd voer voor de legitieme rechten - een menswaardig bestaan in een eigen staat - van de Palestijnen."

Emoties

Ahidar zei ook dat hij al verschillende keren met zijn eigen ogen de ellende in Gaza heeft gezien. "Iedereen weet dat ik daar altijd bijzonder emotioneel over word." In het gesprek met Zinneke.tv, zo gaf Ahidar ook aan, heeft hij zijn emoties te veel de overhand laten halen. "Ik begrijp dat sommige woorden heel zwaar zijn binnengekomen en aanleiding hebben gegeven tot conclusies die ik nooit bedoeld heb. "

Verder stelde Ahidar dat hij in het interview op geen enkel moment de aanval van Hamas op Israëlische burger heeft willen minimaliseren. "Ik veroordeel die terroristische aanslag, net als de Israëlische bezetting en de huidige aanvallen tegen een bevolking, die niet eens kan vluchten voor het geweld, met als gevolg: duizenden slachtoffers. Het enige dat ik wil is dat Palestijnen en Israëliërs in vrede kunnen leven, hoe moeilijk dat ook zal zijn."

Ahidar betreurt tenslotte dat zijn woorden tot een onnodige polemiek hebben geleid. "Ik verontschuldig me daarvoor."

Regelrechte onzin

Sinds woensdagavond regent het verontwaardigde reacties op de passage van Ahidar bij Zinneke.tv. Die komen voornamelijk van politici, binnen en buiten Brussel. Partijgenote Ans Persoons, tevens staatssecretaris in de Brusselse regering, verklaarde op X dat geweld nooit kan geminimaliseerd worden en vond de opmerkingen regelrechte onzin. Vooruit-voorzitter Rousseau zei op zijn beurt dat de partij zich in zijn geheel distantieert van de uitspraken van Ahidar in het interview.

Vooralsnog heeft Rousseau zich nog niet uitgesproken over mogelijke sancties tegen zijn Brussels parlementslid. Wel zou er in de loop van donderdag nog een gesprek gepland zijn tussen Rousseau en Ahidar.

Andere Brusselse politici gaven op sociale media volop uiting aan hun verontwaardiging. VGC-raadslid Bianca Debaets (CD&V) eiste op dwingende toon verontschuldigingen, "anders zie ik geen andere uitweg dan om zijn ontslag te vragen." David Leisterh, fractieleider van de MR in het Brussels parlement, verklaarde zich "te schamen naast Ahidar te moeten zetelen" en verwachtte ook snel excuses van zijn collega.

N-VA eist nog altijd dat Ahidar opstapt als voorzitter van de Raad van de VGC. De fractie voelt zich door Ahidar niet langer vertegenwoordigd, aldus kopstuk Cieltje Van Achter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Fouad Ahidar, vooruit.brussels, oorlog Israël-Hamas, Zinneke tv, VGC

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie