Politiek reageert geschokt op uitspraken Ahidar: 'Dit kan niet zonder gevolgen blijven'

© BRUZZ - Belga
09/11/2023
Updated: 09/11/2023 15.05u

De controversiële uitspraken van Brussels parlementslid en voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) Fouad Ahidar (Vooruit) doen heel wat stof opwaaien. Van de MR en CD&V tot Vlaams Belang en N-VA klinkt het dat de demarche niet ongestraft kan blijven. Vooruit zelf liet intussen weten zich te distantiëren.

In een video die op 5 november op het YouTube-kanaal van Zinneke.tv werd geplaatst, geeft Ahidar zijn ongezouten mening over het conflict in Gaza dat losbarstte na de bloedige aanval van Hamas op 7 oktober. "Ik denk dat iedereen kan zien dat dit menselijke genocide is”, klinkt het zo over de recente acties van Israël. De terreuraanslag van Hamas noemt hij verderop in het gesprek dan weer “een kleine reactie van een deel van de groepering" waarbij hij zegt te betreuren dat "de wereld zich helaas alleen op dat deel focust".

De uitspraken schoten bij velen fors in het verkeerde keelgat en werden op sociale media duchtig gedeeld. Verschillende politici lieten intussen weten dat dit voor hen absoluut niet door de beugel kan. “En ik moet in dezelfde vergaderzaal zitten", klaagde MR-parlementslid Viviane Teitelbaum zo op X (het voormalige Twitter). “Dit is geen politiek geschil, maar een breuk met de democratische waarden die we allemaal hoog zouden moeten houden."

Arnaud Verstraete, fractieleider van meerderheidspartij Groen, vindt de uitspraken onbegrijpelijk en "totaal ongepast voor een voorzitter van de raad van de VGC". Zijn MR-collega David Leisterh verklaarde zich "te schamen naast Ahidar te moeten zetelen" en roept op tot excuses.

"Onze eis is simpel: excuses aanbieden of ontslag nemen!"

Bianca Debaets, Brussels parlementslid (CD&V)

Bianca Debaets (CD&V)

Ook VGC-raadslid Bianca Debaets (CD&V) vraagt dringend verontschuldigingen. “Onze eis is simpel: excuses aanbieden of ontslag nemen”, klinkt het. “Van iemand in zijn functie verwacht je verbindende taal en acties. Geen uitspraken die alleen tot doel hebben persoonlijk te scoren bij één groep en haat aan te wakkeren.”

Vervanging

Vanuit verschillende hoeken werd al om strenge acties van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau gevraagd. "Kijk niet weg Vooruit. Dit karakter hoort niet thuis in een democratische partij”, aldus Georges Dallemagne (Les Engagés).

De Brusselse N-VA-fractie verklaart in een persbericht dat Ahidar de Vlaamse gemeenschap in Brussel volgens hen niet meer kan vertegenwoordigen als voorzitter van de Raad. "Zijn uitspraken gaan lijnrecht in tegen de democratische normen en waarden. Wij vragen daarom om zijn vervanging."

Vooruit

Ans Persoons, staatssecretaris in de Brusselse regering, was donderdag een van de eerste stemmen binnen Vooruit om te reageren op de uitspraken van Ahidar. “Geweld leidt tot meer geweld en kan nooit geminimaliseerd worden", verklaarde ze.

Later liet ook voorzitter Conner Rousseau weten dat de partij in zijn geheel zich distantieert van Ahidar’s uitspraken. "Wij veroordelen elke vorm van geweld. Zowel de gruwel gepleegd door de terroristische organisatie Hamas, als het geweld gepleegd door Israël in de Gazastrook. We staan aan de kant van de onschuldige slachtoffers en pleiten voor een humanitair staakt-het-vuren.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni