Fremault: 'N-VA begrijpt luchthavendossier niet'

© Kabinet Céline Fremault

"Eens te meer reageert N-VA zonder het dossier of de procedure te willen snappen." Dat zegt Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (cdH) in reactie op de uithaal van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

De Brusselse regering heeft het belangenconflict geschonden door toch geluidsboetes uit te schrijven voor luchtvaartmaatschappijen, zegt Ben Weyts in De Tijd. De Brusselse regering heeft vanaf 22 februari immers opnieuw boetes uitgeschreven voor luchtvaartmaatschappijen die de geluidsnormen overschreden. Nochtans had de Vlaamse regering toen een belangenconflict ingeroepen tegen de Brusselse beslissing om een nultolerantie in te voeren bij het overschrijven van de geluidsnormen.

Weyts roept de betrokken luchtvaartmaatschappijen op om de boetes juridisch aan te vechten. Maar volgens bevoegd Brussels staatssecretaris Fremault begrijpt de Vlaamse minister het dossier niet. "Hoewel het tweede belangenconflict compleet onwettelijk was, heeft het Brussels gewest zich altijd constructief opgesteld. Er werden daarom tussen 22 februari en 22 april pv's opgesteld zonder de boetes te innen, voor overtredingen tussen 6 en 9 decibel. De luchtvaartmaatschappijen moeten dus niets betalen voor deze periode. Enkel voor de overtredingen boven die tolerantiedrempel werd er beboet, zoals altijd al het geval was."

De Brusselse minister pikt het naar eigen zeggen niet dat er chantage wordt gepleegd op basis van de werkgelegenheid op Zaventem. "Sommigen weten blijkbaar niet meer wat ze nog moeten uitvinden om Brussel van de uitvoering van haar geluidsnormen af te brengen", zegt ze. "Het gaat hier louter om de uitvoering van vijftien jaar oude normen. Het is een evenwichtig wettelijk kader, om een gezonde leefomgeving te garanderen voor de bewoners onder de vliegroutes."

Brusselse geluidsnormen

De verdeling van de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem zorgt voor veel onenigheid tussen de verschillende gewesten. Sinds begin 2017 wil het Brussels gewest haar strengere geluidsnormen laten gelden, maar Vlaanderen heeft daar intussen al twee belangenconflicten tegen ingediend.    
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Vliegwet: Minister Bellot wacht rapport af

mobiliteit 1518603126

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook