© Gaia | Michel Vandenbosch

"Je zult mij niet snel op een lijst van een dierenpartij aantreffen", zegt Michel Vandenbosch, 's lands bekendste dierenrechtenactivist en voorzitter van Gaia. "Wij hebben met Gaia al genoeg bewezen dat we als organisatie efficiënt kunnen zijn in het bereiken van onze doelstellingen voor meer dierenrechten." Vandenbosch reageert afwachtend op wat de nieuwe partij voor dieren, DierAnimal, die maandagvoormiddag in Brussel werd voorgesteld, zal kunnen bereiken.

"Dieren en hun welzijn worden steeds belangrijker binnen onze samenleving", aldus Gaia in een persmededeling maandag. "Het hoeft dan ook niet te verbazen dat burgers, die vinden dat bestaande partijen te weinig aandacht besteden aan dierenbelangen, een politieke partij oprichten. Ze worden daarbij ook geïnspireerd door voorbeelden uit het buitenland"

Naast het stijgende maatschappelijke belang, wordt dierenwelzijn ook steeds belangrijker op de politieke agenda. Dat is versterkt door de laatste staatshervorming. In 2014 werd de bevoegdheid Dierenwelzijn overgeheveld naar de regio's én gescheiden van Landbouw.

"Dat heeft tot een nooit eerder geziene positieve dynamiek geleid", zegt Vandenbosch. "De drie regionale ministers van Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA) voor Vlaanderen, Bianca Debaets (CD&V) voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Carlo Di Antonio (CDH) voor Wallonië, nemen hun bevoegdheid zeer ernstig. Alle drie hebben ze voor meer dierenwelzijn gezorgd in ons land. België heeft op die manier een inhaalbeweging gemaakt en behoort niet langer tot de kneusjes van de Europese klas."

Maar Gaia benadrukt ook dat er -ondanks de vooruitgang - nog heel wat werk aan de winkel is. "Er is in ons land nog heel wat dierenleed dat schreeuwt om oplossingen waar de politiek in belangrijke mate kan toe bijdragen."

Gaia ijvert er dan ook voor dat alle partijen, en zeker de gevestigde, dierenrechten en dierenwelzijn hoog op de politieke agenda plaatsen. "Als dierenrechtenorganisatie juichen wij elke politicus en politieke partij die zich inzet voor meer dierenwelzijn toe. In dat opzicht hopen we dat de komst van DierAnimal anderhalf jaar voor de regionale verkiezingen de gevestigde partijen zal aanvuren zich sterker en volwaardig in te zetten voor de dieren. Hun programma oogt radicaal idealistisch- met enkele interessante ideeën zoals de zogenaamde wreedheidstaks - maar dat is perfect legitiem in het licht van de omvang van het dierenleed."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, DierAnimal, GAIA, Bianca Debaets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie