Ganshorens eerste schepen stapt naar Raad van State

De eerste schepen van Ganshoren, Michèle Carthé (PS), stapt naar de Raad van State om een beslissing van (de rest van) het college terug te draaien. Ze heeft, sinds het aantreden van de nieuwe burgemeester, twee bevoegdheden uit handen moeten geven en is het daar niet mee eens.

Sinds burgemeester Hervé Gillard (MR) in januari overleed, zijn de kaarten in het college van Ganshoren opnieuw geschud. Gillards partijgenoot Robert Genard werd burgemeester. Niet tot ieders tevredenheid; eerste schepen en oud-burgemeester Michèle Carthé verloor daardoor twee bevoegdheden. Sociale Zaken en Human Resources zag ze uit haar portefeuille verdwijnen en verschuiven naar die van burgemeester Genard en schepen Jean-Paul Van Laethem.

Carthé heeft nu besloten naar de Raad van State te trekken om de beslissing terug te laten draaien. “De manier waarop mijn bevoegdheden zijn afgenomen, is de druppel die de emmer doet overlopen na de afgelopen tijd,” zegt ze tegen Le Soir. “Het is een aanval op mijn werk en mijn eer.”

De gebeurtenissen nog even op een rijtje: in januari overleed MR-burgemeester Hervé Gillard na een ziekbed van enkele maanden. Hij koos nog voor zijn overlijden een opvolger: Jean-Paul Van Laethem van de lijst van Carthé.

Even later kwam de meerderheid overeen dat Robert Genard (MR) de functie van burgemeester zou overnemen. In een persconferentie legde hij toen uit dat MR en Pro Ganshoren wilden blijven samenwerken tot na de verkiezingen. Hij wees zelfs Pierre Kompany (CDH) alvast aan als nieuwe burgemeester vanaf 2019.

Ook toen was Michèle Carthé het al niet eens met de manier waarop het college beslissingen neemt. Ze stuurde een twee pagina’s tellende brief naar de inwoners van Ganshoren waarin ze uitlegde dat de nieuwe burgemeester niet op een nette manier op zijn positie was gekomen. ‘Koehandel’ noemde ze de verdeling van de posten en mandaten toen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?