Cambio-standplaats Sint-Martinus aan het Koningin Fabiolaplein in Ganshoren

| Cambio-standplaats Sint-Martinus aan het Koningin Fabiolaplein in Ganshoren (archiefbeeld)

Ganshorense meerderheid struikelt over negen Cambio-plaatsen

SD
© BRUZZ
28/03/2022

In Ganshoren heeft een wisselmeerderheid een voorstel goedgekeurd om negen extra plaatsen te voorzien voor deelauto’s van Cambio. Enkele leden van de meerderheidscoalitie (ProGanshoren, Défi en MR) hadden tegen gestemd of zich onthouden omdat ze niet wilden dat de plaatsen ten koste zouden gaan van al bestaande parkeerplaatsen. Het voorstel werd wel gesteund door leden van de oppositie.

Er zouden negen nieuwe parkeerplaatsen komen voor Cambio-auto’s, verspreid over de gemeente. Dat was buiten twee leden van de meerderheidscoalitie (ProGanshoren, Défi, MR) gerekend. Serge Janssen (MR) en Philippe Van Kerk (Défi) stemden tegen omdat de plaatsen ten koste gaan van reeds bestaande parkeerplaatsen. Enkele gemeenteraadsleden van ProGanshoren, de partij van de burgemeester, onthielden zich.

Door de steun van oppositiepartijen Groen/Ecolo en N-VA kon het voorstel alsnog goedgekeurd worden.

Opvallend is het feit dat gemeenteraadslid en tegenstemmer Serge Janssen voor dezelfde partij zetelt als schepen van Mobiliteit Magali Cornelissen (MR), die het voorstel tijdens de gemeenteraad verdedigde.

Principes

Schepen van Mobiliteit Magali Cornelissen is tevreden dat het voorstel finaal is goedgekeurd. “Degenen die tegenstemmen denken dat het aan de openbare diensten is om te voorzien in privéparkeerplaatsen. We hebben in totaal zelfs 5.000 publieke parkeerplaatsen in onze gemeente.”

Gemeenteraadslid Philippe Van Kerk vindt dat er al teveel parkeerplaatsen zijn geschrapt en kon zich niet vinden in het voorstel van zijn meerderheid. “De laatste tien jaar werden in totaal al zowat honderd parkeerplaatsen verwijderd vanwege een sportcentrum, vrachtwagens, bushokjes, oplaadpunten voor elektrische wagens…”

“Dit gaat in tegen onze principes. We hebben onze kiezers beloofd om meer parkeerplaatsen vrij te maken, niet minder. Nu doen we het omgekeerde," klinkt het.

Barst

Volgens bewoner Arne Smeets, tevens activist van burgerinitiatief 1083/0 dat streeft naar meer verkeersveiligheid, dwarsbomen de tegenstemmers eigenlijk zichzelf. Smeets verwijst daarvoor naar een studie, afgenomen tussen 2012 en 2017 in Duitse steden, die concludeert dat voor elke deelauto met een vast station er 9 auto’s verdwijnen. “De Cambio-auto’s dragen dus bij aan de oplossing van het parkeerprobleem,” aldus Smeets.

Vertoont de Ganshorense coalitie aldus een barst? Helemaal niet, benadrukt Van Kerk. "Het is niet omdat we het over een punt niet eens zijn dat de coalitie in gevaar is, verre van."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Politiek, Mobiliteit, Cambio, ProGanshoren, Défi, deelmobiliteit, autodelen, wisselmeerderheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni