Gatz wil zonnepanelen op cultuurhuizen

Vlaams minister van Cultuur en Jeugd Sven Gatz (Open Vld) wil de culturele, media- en jeugdsector een duwtje geven om mee te werken aan energiezuinigheid en aan de klimaatdoelstellingen. Zo voorziet hij 5 miljoen euro voor energieleningen waarmee zonnepanelen of systemen voor batterijopslag kunnen geplaatst worden.

Daarnaast voorziet de Open Vld-minister ook in ruim 3 miljoen euro subsidies voor energiezuinige investeringen.

Wanneer de Vlaamse regering haar klimaatdoelstellingen wil halen, mag ook de cultuur- en jeugdsector niet achterwege blijven. Het doel is om ook in die sectoren een gemiddelde vermindering van 3 procent uitstoot te halen. Minister Gatz heeft nu maatregelen klaar om ervoor te zorgen dat die doelstelling in zicht komt.

Zo voorziet hij een budget van 5 miljoen euro voor energieleningen om zonnepanelen en batterijopslag te plaatsen. Organisaties uit de cultuur-, jeugd- en mediasector kunnen hierop intekenen.

De energielening kent een looptijd van tien jaar en een vaste rentevoet van 1 procent. Die rentevoet laat toe om de kostprijs van de plaatsing snel terug te winnen door een lagere energiekost. Het maximaal leningsbedrag werd vastgelegd op het bedrag van de werken, met een bovengrens van 135.000 euro.

Daarnaast heeft Gatz 40 dossiers voor investeringssubsidies bij het Fonds voor Culturele Infrastructuur (FoCI) goedgekeurd, waarvan 28 projecten een energiezuinig beleid realiseren in cultuur- en jeugdgebouwen. Van de bijna 7 miljoen euro die Gatz tijdens deze oproep voor investeringssubsidies in het FoCI injecteert, gaat 3,2 miljoen naar deze soort investeringen.

De 28 goedgekeurde investeringsdossiers om de energiezuinigheid van gebouwen te verbeteren, zullen jaarlijks zorgen voor een vermindering van de CO2-uitstoot met 790 ton en een vermindering van 4,5 miljoen kWh in het jaarlijks energieverbruik.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?